Dossier Indië

Landrentewerkzaamheden in de Preanger Regentschappen, ca. 1900. Collectie Nationaal Museum van Wereldculturen
Foto: Collectie Nationaal Museum van Wereldculturen

Van paradijselijke droombeelden tot grimmige realiteit
Acteur en fotograaf Thom Hoffman selecteerde voor het Wereldmuseum Rotterdam uit de beeldarchieven van meer dan twintig erfgoedinstellingen en collecties maar liefst 300 foto’s die in de tentoonstelling Dossier Indië te zien zijn vanaf 1 oktober 2019. Naast foto’s laten film en persoonlijke verhalen een realistisch beeld zien van de laatste honderd jaar van de koloniale periode, tussen 1840 en 1949.

Met Dossier Indië toont het Wereldmuseum de geschiedenis van het gekoloniseerde Indonesië vanuit een meervoudig perspectief. Zo laat de tentoonstelling zien hoe er door fotografen uit de negentiende eeuw bewust en onbewust een mythisch beeld van de kolonie werd gecreëerd. De vroegste foto’s schetsen een droombeeld van een prachtig Indië. Maar gaandeweg veranderen de foto’s van karakter en ontstaat er een scherper beeld van de maatschappelijke verhoudingen. Het perspectief verschuift van de Nederlandse kolonialen naar de gekoloniseerde Indonesiërs.

Gastconservator
Het Wereldmuseum vroeg Hoffman als gastconservator. Hij verdiept zich al zo’n 25 jaar in de geschiedenis van “Nederlands-Indië”. Voor de Beeldbank Nederlands-Indië (BBNI) is hij bezig met het ontsluiten van duizenden foto’s en filmfragmenten.

Hoffman: “Ik ben een groot liefhebber van verschillende genres in de fotografie, van klassieke grootmeesters als Woodbury & Page tot oorlogsfotografen als Hugo Wilmar tot Cartier Bresson en Cas Oorthuys. Voor mij is fotografie een venster op de geschiedenis. Elke foto beschrijft een relatie. En elke Indische foto beschrijft voor mij de relatie tussen de Nederlanders en de Indonesiërs, met wie wij een emotioneel verleden delen.”

Adres
Wereldmuseum
Willemskade 25
3016 DM Rotterdam
010 270 7172

Openingstijden
dinsdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur
Herfstvakantie: 14 oktober, 21 oktober
Kerstvakantie: 23 december, 30 december

Gesloten op:
25 december (1e Kerstdag)
1 januari (Nieuwjaarsdag)
27 april (Koningsdag)

1 oktober 2019-14 mei 2020
het Wereldmuseum Rotterdam
Menu