Terugblik op de Jappentijd

(c) Museum Trees Ruijs

In Museum Trees Ruijs Huijs is de expositie Terugblik op de Jappentijd  te zien, in samenwerking met het Museon te Den Haag. Trees Ruijs studeerde schilderen aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Haar jeugd bracht zij door in voormalig Nederlands-Indië. 

Zoals alle in Indië verblijvende Nederlanders, werd de uit tien leden bestaande familie Ruijs geïnterneerd in Japanse kampen gedurende de Tweede Wereldoorlog. Veertig jaar na hun bevrijding, maakte Trees een serie, destijds Jappenkampen genaamd, over deze periode, bestaande uit 23 werken waaronder meer-luiken die in 1986 voor het eerst te zien was. Trees Ruijs verbeeldt vanuit haar eigen ervaringen en verwerking van haar gevangenschap in Jappenkampen op Java de geschiedenis van de slachtoffers van de Japanse bezetting. Daarbij verhaalt zij tevens over de gehele periode met bijvoorbeeld de aanval op Pearl Harbor, de Van Imhoff affaire, de atoombom tot en met het omstreden bezoek van Hirohito aan koningin Juliana in 1971.

Vanwege 75 jaar vrijheid wordt haar werk nu opnieuw tentoongesteld. Duidelijk zichtbaar is dat de cultuur van de oorspronkelijke Indonesische bevolking invloed op haar had.

De expositie is tot en met 15 november van donderdag tot en met zondag te zien. Voor informatie: www.treesruijshuijsmuseum.nl.

t/m 15 november
Museum Trees Ruijs te Heerlen