Theater: Nina Bobo

Foto: Maarten Laupman

Op een dag besluit de Indische Saartje om haar tong in te slikken. Wat achterblijft zijn honderd vragen en een zoekend kleinkind dat er achter probeert te komen waarom oma op een dag besloot te zwijgen.

Nina Bobo geeft de zoektocht van de derde generatie Indische Nederlanders een stem, in een veelomvattende koloniale geschiedenis. Vanuit interviews met eigen familieleden, betrokkenen en onderzoek naar Nederlands-Indië probeert theatermaker Koen Verheijden grip te krijgen op het verhaal van zijn voorouders en dat van de kolonie. Op melancholische wijze stelt hij zichzelf en zijn publiek de vraag hoe je te verhouden tot deze zwarte geschiedenis.

Koen Verheijden studeert in 2020 af aan de Toneelacademie van Maastricht. Vanuit onderzoek maakt hij reconstructies van politieke of historische gebeurtenissen, je zou zijn voorstellingen documentair kunnen noemen. Zijn werk is ondergedompeld in melancholie en gaan over personen die aan de zijlijn van die gebeurtenissen hebben gestaan.

Vanaf 14 november te zien bij het Nationaal Theater in Den Haag. En in september al bij Theater De Generator. Een voorproefje gaven zij tijdens Theater na de Dam, afgelopen mei. Deze is hieronder te beluisteren.

Zie voor de speellijst: www.hnt.nl.

 

5 september 2020 - 15 november 2020
Leiden, Den Haag