Column: Hulp gevraagd bij het zoeken naar Indische iconen

Geplaatst in: Column, Historie
Vilan van de Loo is onderzoekster en schrijfster. Haar interesse gaat uit naar het oude koloniale Indië. Daar schrijft ze bij voorkeur haar boeken over. Ze is ook initiatiefnemer van ‘De Indische Schrijfschool’. Zij is vaste columnist bij ons en elke week verschijnt er een nieuwe column van haar hand.

Een goed idee komt in een halve seconde, maar heeft jaren nodig om gerealiseerd te worden. Of langer. Een tijdje terug flitste het opeens door me heen. Eigenlijk zou er een megagrote encyclopedie moeten zijn met alle Indische mensen van belang.

Dus ik begon in gedachten meteen aan een lijstje. Want bij mij loopt er maar een dun lijntje tussen denken en doen.

Al gauw had ik een aantal namen en dan had ik nog een wat mensen van wie ik dacht: zouden ze Indisch zijn of niet. Dus dat wordt uitzoekwerk. Inmiddels is het idee al een beetje realiteit geworden; voor de website van Moesson ga ik een serie ‘Indische Iconen’ schrijven. De eerste aflevering gaat over Ems van Soest, de tweede heb ik al ingeleverd en ik weet ook van wie ik erna een minibiografie ga schrijven.

De naam van de serie zegt al iets: ‘Indische Iconen’. Dus niet de buurman in Soerabaja, ook al kon hij nog zo mooi dansen. Maar wel als hij bijvoorbeeld generaties kindertjes heeft leren ‘jivven’. Dan was hij geen icoon in de zin dat heel Indië tegen hem opkeek, maar wel kan hij op de lijst, omdat hij voor veel anderen van belang was. Inderdaad, dat is wikken en wegen.

Nu wil het geval dat ik niet in Soerabaja heb gewoond, want ik ben van na de oorlog. Daarom heb ik uw hulp nodig bij het verzamelen van namen. Er moet toch een basislijst te maken zijn van om te beginnen 100 namen. Maakt niet uit van wanneer, maar wel: de persoon in kwestie moet beschikken over een voltooid leven, dus er is een geboortejaar en een sterfjaar. En ook, wat misschien het allerbelangrijkste is om te zeggen: de persoon moet Indisch zijn. Dus niet Hollands en toevallig over Indië schrijvend, of een Hollandse familie. U snapt het vast: Indische iconen zijn Indisch. Chinees-Indisch kan ook.

Dit zeg ik hardop, omdat iemand me meteen een lijstje namen stuurde waarvan ik dacht: daar gaan we weer, dit zijn Hollandse namen. Uit Indië. Niet Indisch. Er is een verschil. Het is ook een beetje aanvoelen, dat is waar.

Mijn vraag is simpel en belangrijk: kent u mensen van vroeger van wie u zegt: daar zou eens een minibiografie van geschreven moeten worden? Stuur me de naam en de informatie die u heeft, en  op een dag duik ik de archieven in. Doet u mee?

Verder lezen

Identiteit     Interviews

Fong Leng: de zonnebloem van de Nederlandse modewereld

Column     Film     Historie

Column: “Het is spijtig dat Indië wordt gereduceerd tot oorlog”

Identiteit     Opiniestukken

STOKJES OM DE NTR MEE TE SLAAN

Menu