Meer dan Babi Pangang

Meer dan Babi Pangang toont de diversiteit van de Chinees-Indische gemeenschap in Nederland. Daarmee willen we achterhaalde stereotypen en clichés zoals ‘poepchinees’, ‘sambal bij’ en dat we honden en katten eten, doorbreken. Door middel van het delen van persoonlijke verhalen uit het gedeelde verleden, ervaringen uit het heden en onze visie op de toekomst willen wij een breed publiek inzicht geven over de rijke culturen van deze gemeenschappen. 

Waarom de Babi Pangang?

Naar onze mening staat de Babi Pangang symbool voor culturele diversiteit. Er zijn drie zeer specifieke culturen mee gemoeid. Het wordt gemaakt en geserveerd door de Chinezen, het wordt gegeten door de Nederlanders en het heeft een Indonesische naam. Het feit dat deze bijzondere samensmelting is ontstaan in Nederland maakt het een stukje Nederlands erfgoed. 

Samen met het publiek willen wij bijdragen aan het sterker zichtbaar maken van de Chinees Indische gemeenschap in het Nederlandse publieke domein en diens invloed op de Nederlandse samenleving.

De redactie

San Fu Maltha

San Fu Maltha

San Fu Maltha (1958) is een van de bedenkers van Meer Dan Babi Pangang. Opgegroeid met een Chinees-Indische moeder is voor hem belangrijk dat het Chinees-Indische erfgoed in Nederland onder de aandacht wordt gebracht. San Fu is filmproduct en eigenaar van filmproductiemaatschappij Fu works. Als producent heeft hij meer dan dertig films gemaakt waaronder Zwartboek, Alles is liefde, Oorlogswinter, Tirza, het bombardement en Een Echter Vermeer. Hij is tevens verantwoordelijk voor een reeks documentaires.

In-Soo Radstake

Julie Ng

Samen met producenten In-Soo Radstake (In-Soo Productions) en San Fu Maltha (Fu Works) richtte Julie in 2016 Stichting Meer Dan Babi Pangang op. De stichting heeft als doel de Aziatische gemeenschap, in eerste instantie in Nederland, te promoten via creatieve culturele activiteiten door te opereren als platform en agentschap. Activiteiten zoals het maken van films en theaterproducties, het geven van voorlichting en lezingen, het uitgeven van boeken en verdere publicaties, voeren van campagnes, en promoten, ondersteunen en ontwikkelen van talent. Het eerste project wat vanuit de Stichting wordt geproduceerd is haar eerste documentaire Wij Zijn Meer Dan Babi Pangang.

Simon Jacobus

Simon Jacobus

Simon Jacobus is de eindredacteur van Meer Dan Babi Pangang. Ze noemt zichzelf wel een Joodse Pinda, onderdeel van de culturele diversiteit in Nederland. Met veel belangstelling voor het geboorteland van haar vader wil Simon bijdragen aan het vertellen van de verhalen over het erfgoed van Nederlands-Indië, en dus ook van de Chinese Indo’s die een zeer rijke traditie hebben en niet vergeten mogen worden door te laten zien waar Chinese Nederlanders voor staan. Simon Jacobus werkt ook als eindredacteur en schrijfster voor andere periodieken.

Maureen Welscher

Maureen Welscher

Maureen Welscher is redacteur van Meer Dan Babi Pangang.  Ze heeft twee geadopteerde kinderen uit Taiwan en schreef jarenlang over adoptie en rootsreizen. Voor haar was een rootsreis een adoptiedingetje. Pas afgelopen jaar besefte Maureen dat ze als halve katjang haar eigen Indische roots moet gaan zoeken nu ze het nog aan haar moeder kan vragen. Samen hebben ze voor het eerst een bezoek aan Indonesië gebracht, een emotionele reis vol bijzondere ontmoetingen en Indonesische lost & found familie. Sindsdien schrijft ze regelmatig voor diverse kranten en tijdschriften over haar Indische wortels.

Menu