Educate yourself

25 miljoen pagina’s aan VOC-archiefmateriaal zijn online doorzoekbaar

Geplaatst in: Historie
Schip van de VOC, Gerrit Groenewegen, 1786: http://hdl.handle.net/10934/RM0001.COLLECT.119059
Er zijn 25 miljoen pagina’s aan archiefmateriaal van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) online doorzoekbaar gemaakt. De zogeheten Overgekomen Brieven en Papieren bieden een unieke inkijk in het optreden van de VOC in de zeventiende en achttiende eeuw in Azië. Sinds 2003 zijn de VOC-archieven opgenomen in het UNESCO Memory of the World-programma, dat documentenerfgoed bewaart.

Het archiefmateriaal is doorzoekbaar gemaakt met recent ontwikkelde software, Loghi. De eerste versie van de transcripties staan nu online, maar het plan is om aan het einde van dit jaar een verbeterde versie te lanceren. Daarnaast is het de bedoeling dat onderzoekers context toevoegen bij bepaalde termen. GLOBALISE is een project van het Huygens Instituut in samenwerking met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, het Nationaal Archief, de afdeling Digitale Infrastructuur van het KNAW Humanities Cluster, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam.

VOC
De VOC had het Nederlandse alleenrecht op overzeese handel met het Aziatische gebied vanaf Kaap de Goede Hoop. Begin zeventiende eeuw vestigde de VOC de eerste handelsposten en forten in het huidige Indonesië voor de winstgevende specerijenhandel. Nootmuskaat, foelie en kruidnagel uit de Molukken waren gewild en daarom was dit een van de eerste gebieden in het huidige Indonesië waar de Nederlanders kwamen. In naam van de Nederlandse Republiek mocht de VOC verdragen sluiten, oorlogen voeren en veroverde gebieden besturen.

Het optreden van de VOC ging gepaard met geweld: tegen de lokale macht en bevolking, en tegen andere Europese handelaren. De VOC had een groot aandeel in de slavenhandel en slavernij in Azië. Geschat wordt dat de VOC tussen de 600.000 en 1.000.000 tot slaaf gemaakten heeft verhandeld, vervoerd en tewerkgesteld. Ook met belastingen werd de lokale bevolking uitgebuit.

Educate yourself is een serie artikelen en interviews over de Indische en Molukse geschiedenis. Hoewel het een langdurig gedeelde geschiedenis is, blijft deze in Nederland onderbelicht. Daarom gebruikt MDBP de veelgehoorde kreet ‘educate yourself’ om deze geschiedenis in een wekelijkse serie verder uit te diepen.

Verder lezen

Interviews     theater

De Bananengeneratie houdt QiQi van Boheemen een spiegel voor, en dat is confronterend: ‘Ik wilde als wit gezien worden omdat ik me wit voelde’

Boeken     Identiteit

Kersverse ouders beginnen webshop Aiko’s Boekencollectie voor kinderboeken die Aziatisch zijn omarmen: ‘Bevestiging dat je er mag zijn en letterlijk gezien mag worden’

Column

Column: Hamsteren in Batavia, terug naar januari 1942