Nationale herdenking 15 augustus in de Grote Kerk in Den Haag

Geplaatst in: Erfgoed, Historie
Op dinsdag 15 augustus opent de Grote Kerk in Den Haag haar deuren voor de jaarlijkse herdenking van het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Op deze dag worden alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht. De Grote Kerk opent als ‘Huis voor de Stad’ haar deuren met een eervol programma en moment van bezinning. Iedereen is welkom, de toegang is gratis en aanmelden wordt gewaardeerd.

Tong Tong en Carillon
Om 11:30 uur gaan de deuren open voor een ontvangst met koffie en thee, waarna het muziekproject ‘Tong Tong en Carillon’ wordt gespeeld door vaste beiaardier Gijsbert Kok. Muziekstukken speciaal geschreven om de slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de directe gevolgen daarvan te herdenken.

Moment van bezinning en gezamenlijke lunch
Na de inloop is er van 12.00 – 12.45 uur de mogelijkheid om gezamenlijk te lunchen (tegen betaling). De lunch wordt verzorgd door Indonesisch restaurant Sarinandé.

Op reis met spreker Edward Tuheteru
Om 13.00 uur neemt Edward Tuheteru het podium. Als theatermaker, ondernemer, schrijver van drie boeken, systeembegeleider, coach én met zijn Molukse roots neemt hij u mee op reis. Hij bespreekt de kijk op de koloniale geschiedenis, met aandacht voor het perspectief van verschillende generaties. Ook draagt hij een deel uit zijn boek voor, dat hij omschrijft als een ode aan zijn vader en een boodschap aan zijn zoon. Laat u inspireren!

Dialoog ‘Wat herdenkt u?’
Dit jaar is het 78 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. In onze samenleving zijn er nog altijd veel mensen voor wie het leed uit die periode tot op de dag van vandaag doorwerkt. We nodigen u van harte uit om vanaf 13.30 uur in dialoog te gaan en zo gezamenlijk ruimte te bieden aan de persoonlijke verhalen van mensen die herdenken. Deelnemen aan de dialoog is kosteloos. Aanmelden is verplicht en kan via deze link.

Na afloop van de dialoog is er de mogelijkheid om gezamenlijk naar de Koninklijke Schouwburg te wandelen voor de voorstelling Archipelago. (Deelnemers aan de dialoog krijgen een vrijkaart voor de voorstelling).

Aanmelden
We kijken ernaar uit u op dinsdag 15 augustus in de Grote Kerk te mogen ontvangen. Klik hier om u aan te melden voor de herdenking. Aanmelden voor de dialoog kan via deze link.
Kijk voor meer informatie over de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 in de Grote Kerk op de website.

Verder lezen

Boeken     Erfgoed     Historie
Educate yourself

Bebasari: een antikoloniaal heldendicht geschreven door het eerste Indonesische Tweede Kamerlid Roestam Effendi

Eten     Erfgoed

Indisch koken, de rijsttafeltraditie en papeda slurpen zijn nu immaterieel erfgoed

Column

Column: Hoe Zwarte Sinterklaas in Indonesië kwam