Recept: Sambal Sedap

Geplaatst in: Specerijen! Van Azië naar Amsterdam, Erfgoed

Net als het woord ‘gezellig’ kan ik het woordje ‘sedap’ niet precies definiëren. ‘Sedap’ zeggen wij als we het eten heel erg lekker vinden. Dan zeg je ‘sedaaaap’ met een duim omhoog en een voldaan gezicht. ‘Sambal sedap’ is mijn allereerste zelfgemaakte sambal. Mijn eerste recept. Als ik zin heb om nasi goreng te maken dan gebruik ik sambal sedap als bumbu. Ook heb ik sambal sedap gemaakt voor in de ‘Heldinnenbox’ van het event 010/020 Heldinnen Diner, in april 2020 georganiseerd door Guustronomie. En daar kwamen enthousiaste reacties op.

Een recept uit het kookboek ‘Sambal’ van chef-kok Titi Waber. ‘Sambal Sedap’.

Ingrediënten:

  • 10 rode lombok
  • 7 rawit pepers
  • 4 sjalotjes
  • 5 knoflookteentjes
  • 1 stengel sereh, alleen het witte stuk
  • 20 g laos
  • 50 ml plantaardige olie
  • 1 tl terasi
  • 1 tl tamarindepasta
  • 20 g gember
  • 5 blaadjes djeruk purut
  • 3 blaadjes salam
  • 1,5 tl suiker
  • zout

Bereidingswijze: 

  1. Snijd de pepers, sjalotjes, knoflook, sereh en laos in grove stukjes;
  2. Blender ze heel fijn. Verwarm de olie in een koekenpan;
  3. Bak de gemalen ingrediënten samen met de overige ingrediënten dertig minuten op laag vuur;
  4. Roer de sambal regelmatig. Breng de sambal op smaak met zout.

Verder lezen

Column

Column: Brieven uit Japan

Column     Identiteit     Erfgoed

Column: “Kan 15 augustus naast een herdenking, ook een moment van viering zijn?”

Cultuur     Column     Identiteit

Columnist Vilan van de Loo: “Ook 75 jaar geleden”