Net als het woord ‘gezellig’ kan ik het woordje ‘sedap’ niet precies definiëren. ‘Sedap’ zeggen wij als we het eten heel erg lekker vinden. Dan zeg je ‘sedaaaap’ met een duim omhoog en een voldaan gezicht. ‘Sambal sedap’ is mijn allereerste zelfgemaakte sambal. Mijn eerste recept. Als ik zin heb om nasi goreng te maken dan gebruik ik sambal sedap als bumbu. Ook heb ik sambal sedap gemaakt voor in de ‘Heldinnenbox’ van het event 010/020 Heldinnen Diner, in april 2020 georganiseerd door Guustronomie. En daar kwamen enthousiaste reacties op.
Een recept uit het kookboek ‘Sambal’ van chef-kok Titi Waber. ‘Sambal Sedap’.
Ingrediënten:
- 10 rode lombok
- 7 rawit pepers
- 4 sjalotjes
- 5 knoflookteentjes
- 1 stengel sereh, alleen het witte stuk
- 20 g laos
- 50 ml plantaardige olie
- 1 tl terasi
- 1 tl tamarindepasta
- 20 g gember
- 5 blaadjes djeruk purut
- 3 blaadjes salam
- 1,5 tl suiker
- zout
Bereidingswijze:
- Snijd de pepers, sjalotjes, knoflook, sereh en laos in grove stukjes;
- Blender ze heel fijn. Verwarm de olie in een koekenpan;
- Bak de gemalen ingrediënten samen met de overige ingrediënten dertig minuten op laag vuur;
- Roer de sambal regelmatig. Breng de sambal op smaak met zout.