Babi pangang is een uniek gerecht. Het wordt gemaakt en geserveerd door de Chinezen, gegeten door de Nederlanders en het heeft een Indonesische naam. Het feit dat deze bijzondere samensmelting is ontstaan in Nederland maakt het een stukje Nederlands erfgoed. Nu zijn dit soort gerechten ook in China te verkrijgen.
Jos van den Broek en Li Hanlong verkopen typisch Chinees-Nederlandse gerechten zoals babi pangang, bami goreng en kipsaté in het gemeentehuis van Wenzhou. Het feit dat ze dat in deze Oost-Chinese havenstad doen, lijkt een toevallige ode aan de geschiedenis van de Nederlandse afhaalchinees. In de jaren tachtig kwamen bijna 8700 Chinezen uit Wenzhou naar Nederland en openden hier veel Chinees-Indische restaurants.
Ook de vader van Li Hanlong kwam in Nederland bij een Chinees-Indisch restaurant te werken. Hijzelf kreeg er een bijbaan. Het namaken van de gerechten is nog een uitdaging in China, vertelt Van den Broek aan De Telegraaf. Zo is het verkrijgen van de juiste kerriepoeder en noedels lastig. De twee gebruiken nu platte spaghetti die bami zo dicht mogelijk benadert.
De mannen verkopen ook klassiekers van de Nederlandse frituur, zoals frikandel speciaal en patatje oorlog. Die vallen vooral in de smaak bij Chinese klanten. De Chinees-Indische gerechten daarentegen zijn populair bij de Nederlandse gemeenschap in China.
Erfgoed
De laatste tien jaar sluiten juist veel Chinees-Indische restaurants in Nederland. Het aantal Chinees-Indische restaurants is sinds 2009 met 22% gedaald, blijkt uit een onderzoek van horeca-adviesbureau Spronsen. In 2021 en 2022 sloten 86 Chinees-Indische restaurants hun deuren.
Deze daling was voor onze stichting aanleiding om de Chinees-Indische restaurantcultuur weer op de kaart te zetten: in 2020 werd dit opgenomen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed.
Julie Ng van Meer dan Babi Pangang vertelt in deze video over opgroeien in deze restaurantcultuur, babi pangang en onze stichting: