SIGE: voor iedereen die nieuwsgierig is naar zijn Indische roots

Geplaatst in: Identiteit, Artikelen, Erfgoed, Artikelen
Foto: archief SIGE

Onlangs verscheen het eerste digitale magazine van Stichting Indisch Genealogisch Erfgoed (SIGE). Roel de Neve, historicus, genealoog én medeoprichter van SIGE vertelt over de ambities van de stichting en hun doelstellingen.

“Wij willen een brug slaan tussen enerzijds het genealogisch onderzoek naar families en hun familienetwerken die tot 1950 gevestigd waren in Nederlands-Indië en aldaar werden gerekend tot de Europese bevolking en anderzijds onderzoek dat is opgezet vanuit bijvoorbeeld een historische, demografische of sociologische invalshoek.  Deze zijn gericht op het beantwoorden van historische vragen ten aanzien van bepaalde groepen binnen de Europese samenleving in Nederlands-Indië.

Een belangrijke taak die wij onszelf hebben opgelegd, is het zoveel mogelijk op de website van SIGE publiceren van Indische genealogieën die voor bezoekers van de website gratis toegankelijk zijn (lezen en downloaden). Iedereen die zijn genealogie of familiegeschiedenis op de website van SIGE zou willen publiceren is van harte welkom en mag desgewenst rekenen op advies en hulp van een deskundige redactie. Verder werken we vanzelfsprekend graag samen met iedereen die de Indische genealogiebeoefening een warm hart toe draagt en op dat terrein actief is.”

SIGE heeft in het kader van de regeling ‘Collectieve erkenning Indisch en Moluks Nederland’ van het Ministerie van Volksgezond, Welzijn en Sport subsidie ontvangen voor het uitvoeren van twee historisch-genealogische onderzoeksprojecten. Eén gaat over de perkeniers op Banda en de andere over de inheemse Christengemeenschap te Toegoe bij Batavia, tegenwoordig een wijk van Jakarta. Deze projecten moeten resulteren in twee boeken die voor 2022 gepland staan.

Foto: archief SIGE

Welke informatie biedt de website op dit moment?

“We hebben een onderdeel Indische Roots BN-ers. Daar kun je lezen over de Indische roots van H.K.H. Prinses Laurentien, Ellen Vogel, Geert Wilders, Jesse Klaver, Thom Hoffman, Waldemar Torenstra en Louise Fresco.

Nieuw op de website is het submenu ‘Onderzoeksdossiers’ onder ‘Genealogie en heraldiek’. Dit submenu bevat door SIGE opgestelde familiedossiers die je gratis kunt raadplegen. Zij zijn bedoeld voor iedereen die nieuwsgierig is naar zijn Indische roots en meer wil weten, maar nog geen goed idee heeft hoe te beginnen met het onderzoek zijn familie. De in de dossiers opgenomen gegevens kunnen een eerste houvast bieden. “

En natuurlijk ons SIGE magazine boordevol informatie en interessante artikelen!”

Nieuwsgierig geworden? Neem dan een kijkje op de website en volg SIGE op social media via Facebook en Instagram. Het digitale magazine kun je lezen via deze link.

Verder lezen

Column

Column: Oud Indisch geld

Interviews

#gemeenteraadsverkiezingen

Papua-activist Julia Jouwe van BIJ1 Delft heeft strijden tegen onrecht in haar bloed zitten

Erfgoed

Column: Biografie over het militaire leven van Frits van Daalen