2020: Jaar van de rat

Geplaatst in: Reportage
Foto: Michael Lorenzo

Het wordt een mooi jaar volgens de Chinese astrologie. Het jaar van de Rat. Het jaar van het perfectionisme. Het Chinese nieuwjaar begint in 2020 op 25 januari en duurt tot 8 februari.

Het Chinese nieuwjaar is structureel anders dan Oud&Nieuw is de westerse wereld. Het Chinese nieuwjaar vindt wel altijd plaats ergens in de winter en duurt veel langer dan in Nederland. Maar nooit op dezelfde data. De Chinese kalender, een maan-zon kalender, is meer dan 4000 jaar oud en bepaalt alle data voor de feestdagen.

Chinees nieuwjaar is een van de belangrijkste feesten in de Aziatische wereld en bij uitstek een familiefeest. Uitbundig wordt er feest gevierd, het geven van cadeaus in rood pakpapier en het afsteken van vuurwerk – de discussie over de veiligheid van vuurwerk is daar nog niet gestart.

Aan elke twaalf jaren is een teken uit het dierenruim toegekend. Deze dierenriemtekens vertegenwoordigen allemaal karaktereigenschappen die betrekking hebben op personen die in dat jaar geboren zijn. Ieder jaar tijdens de viering van het Chinees Nieuwjaar wijzigt het dierenriemteken. Kinderen die in dat jaar geboren worden krijgen automatisch het teken van dat jaar als sterrenbeeld. Alle kinderen die in 2020 geboren worden krijgen dus als sterrenbeeld rat.

Perfectionisten
Net zoals in 2008, 1996, 1984, 1972 en 1960 is 2020 het jaar van de Rat. Dat is positief.

Ratten zijn perfectionisten. Ze communiceren zeer goed, geven leiding en zijn altijd alert. Ook zouden ratten gewichtige strategen zijn en goede politici, maar nog belangrijker, hun intuïtie stelt hen in staat om tegenstanders vroeg in het spel te doorzien.
Ratten zijn sluw en weten hoe ze rijk kunnen worden. Ze besteden wel geld aan hun geliefden, maar door sommigen wordt een rat als gierig bestempeld.
Met hun aanpassingsvermogen en slimheid kunnen ze zich uit elke netelige situatie redden. Ze zijn wel prikkelbaar, kunnen snel kwaad worden en zijn overdreven kritisch. Opportunisme is hen niet vreemd. Ratten kunnen zich snel aanpassen en voordeel halen uit moeilijke situaties.

Altijd vis
Er wordt uitgebreid gegeten tijdens Chinees nieuwjaar. Altijd vis. Het eten van vis wordt gezien als een voorbode van geluk, welvaart en overvloed. Om de overvloed in het nieuwe jaar te verwelkomen, eten Chinezen niet hun hele bord leeg. Vis is niet het enige gerecht dat geluk symboliseert tijdens Chinees Nieuwjaar. Ook lange noedels, mandarijnen, loempia’s en dumplings doen dat.

Beste love-match: Rat en Draak. De Rat zal de dominantie van de Draak met open armen ontvangen. De Draak zal de intelligentie van de Rat bewonderen. Door de verbintenis van deze twee zullen ze succes, voorspoed en geluk ontvangen.

Slechtste love-match: Rat en Paard. De Rat moet bij het Paard uit de buurt blijven. Het egocentrische Paard begrijpt niks van de sentimentele Rat.

Yin/Yang: Yin
Kleuren: Blauw, goud, groen
Richtingen: Noordwest, Zuidwest, West
Lievelingsbloem: Lelie, Kaaps viooltje.
Geluksgetallen: 2, 3
Geluksmaanden: de 2de, 5de en de 9de maand van de Chinese Maankalender
Geluksdagen: de 4de en de 13de dag van elke maand van de Chinese Maankalender

 

Voor meer informatie klik hier, hier en hier.

Verder lezen

Identiteit     Interviews

Geadopteerde Nani Marieke: “Mijn drijfkracht is: Ik zal haar vinden”

Identiteit     Portret     Artikelen     Expressie

SoCal Indo Michael Passage: “Bij ons staat nog steeds de botol cebok”

Expressie     Muziek     Kunst
#Ontdek

K-pop: Nieuwe muziek van BTS, TAEMIN en andere artiesten

Menu