Acteurs The Brothers Sun over Aziatische representatie in Netflix-serie: ‘Personages die op de eerste plaats echt menselijk zijn, in plaats van karikaturen’

Geplaatst in: Interviews, Film
Netflix
The Brothers Sun is een nieuwe actiekomedieserie op Netflix met een geheel Aziatische cast over een triadefamilie in Taiwan. Wanneer het hoofd van de Jade Dragons wordt aangevallen, gaat zoon Charles (Justin Chien) naar Los Angeles om zijn moeder Eileen (Michelle Yeoh) en onwetende broer Bruce (Sam Song Li) te beschermen tegen een onbekende vijand. Acteurs Justin Chien (26), Sam Song Li (27) en Highdee Kuan (25) vertellen over The Brothers Sun en de veranderende entertainmentindustrie.

Justin, jouw personage houdt van bakken. Is dat ook iets wat je zelf leuk vindt?
Justin: “Ik hou van bakken, hoewel ik een veel betere chef-kok ben dan bakker.”
Highdee lacht.
Justin: “Wat? Ik ben een betere kok dan jij.”
Highdee: “Je hebt mijn eten nooit gegeten.”
Justin: “Ik heb het gevoel dat ze de hele tijd dingen laat aanbranden. Hoe dan ook, ter voorbereiding op de show bakte ik een cheesecake in Japanse stijl. Het gaf me een beetje inzicht in het karakter. Ik heb eigenlijk nooit gevraagd waarom hij van bakken houdt. De reden dat het voor mij logisch is voor het verhaal is omdat Charles’ leven erg chaotisch is: er is veel pijn en geweld. Ik ben er zeker van dat bakken een van de weinige momenten is waarop ik enige gelijkenis heb met orde en vrede, omdat ik een recept kan volgen. Je weet tenminste hoe het zou moeten aflopen. Er is iets erg therapeutisch aan het volgen van een recept.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Netflix. Charles (Justin Chien) houdt van bakken.

Sam, herken je iets van de familiedynamiek of -hiërarchie uit de serie in je eigen familie?
“Het respect dat je hebt. Tegelijkertijd wil je je eigen persoon zijn en ik denk dat vooral immigrantenfamilies en tijgerouders de neiging hebben om erg controlerend te zijn. Ik denk dat het voortkomt uit liefde, maar ik had absoluut het gevoel dat er tijdens mijn jeugd veel onrealistische verwachtingen bestonden. Ze willen altijd dat je de slimste persoon van de klas bent en de beste cijfers haalt. Ze willen een deel van je leven dicteren, mijn moeder heeft dit niet gedaan, door hun kinderen pianolessen of buitenschoolse activiteiten te laten volgen. In de dynamiek tussen Bruce en Eileen is hij erg passief op die manier, omdat hij van zijn moeder houdt zoals ik van mijn moeder houd. Zij is mijn held.”

Daarom was het leuk dat je moeder in de serie je aanmoedigde om improv te doen.
“Het was het meest onrealistische deel van de show”, lacht Sam. “Ik denk zeker dat het een belangrijk moment is om de nadruk op te leggen, het feit dat ze wel goedkeuring geeft. Het was in de context van Bruce weghalen uit de triadewereld, maar ik denk dat meer ouders dat zouden moeten ondersteunen. Steun je kinderen in wat ze willen. Wat mij frustreert aan ouders die op een gekunstelde manier iets op het pad van hun kinderen proberen te forceren, ze zullen uiteindelijk gewoon een hekel krijgen aan wat je ze dwingt te doen. Je moet gewoon hun passie volgen, ook al levert het op papier niet per se het meeste geld op. Ze zullen verliefd worden op dat vak en er heel goed in worden. Ik denk dat geld en zekerheid dan vanzelf zullen volgen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Netflix. Bruce (Sam Song Li) en Eileen (Michelle Yeoh) zijn aan het eten.

Was er tijdens het filmen ook ruimte voor improv?
Sam: “Er was veel ruimte voor improvisatie. Bij de werkelijke improvisatiescènes van aflevering 4 waren echte improvisatiekomieken aanwezig. Ik herinner me dat we een script hadden, ik dacht: geweldig, maar toen ik daar op de set aankwam, hebben we ons script volledig weggegooid en de scene geïmproviseerd. Ik denk dat het werkte en het was erg leuk om naar te kijken. Over het algemeen was er veel ruimte voor improvisatie, het was seizoen 1 van de show en we probeerden onze stemmen te ontdekken. Er zijn kleine dingen toegevoegd die ervoor zorgen dat de momenten met de personages nog meer tot hun recht komen, zoals hoe ik wegrende van de vechters in dinosauruspakken en over het hek heen sprong. De manier waarop Charles rent versus hoe ik ren, en dat ik mijn benen heel hoog schop, er heel ongemakkelijk uitzie of moeite heb om de veiligheidsgordel los te krijgen. Deze momenten benadrukken de verschillen tussen de personages.”

Highdee, jij bent van je derde tot je zestiende opgegroeid in Nederland. Hoe kijk je daarop terug?
“Nu ik erop terugkijk was het een geweldige ervaring. Vooral omdat waar ik opgroeide in Waddinxveen het erg veilig en familievriendelijk was. Maar ik herinner me toen ik een jaar of acht, negen was dat het altijd een beetje voelde alsof ik nergens thuishoorde. Ik ben Chinees, een beetje Duits en was hier naartoe verhuisd uit de Verenigde Staten. Veel kinderen van die leeftijd begrepen het ook niet: was ik onderdeel van hen of van de Nederlandse cultuur? Ik had altijd het gevoel dat ik me extra als een braaf meisje moest gedragen om erbij te horen. Goede cijfers halen, geen gekke dingen doen op school zodat ik onder de radar kon blijven. Dat merk ik nu een beetje bij mezelf. Ik hou er altijd van om de regels te volgen, ik hou er niet van om te veel op te vallen en ik vraag me soms af of dat komt omdat ik, toen ik in Nederland was, niet gezien wilde worden.”

Ben je ook opgegroeid met het zingen van hanky panky Shanghai?
Highdee: “Ik herinner me elke verjaardag op school dat je een schattig kroontje krijgt en dat ze hanky panky Shanghai zingen en trekken aan hun ogen.”
Sam: “Jesus.”
Justin: “En ze dachten dat het leuk en oprecht was?”
Highdee: “Ik denk dat het niet kwaadaardig was, meer onwetend. Ik herinner me dat ik onder de tafel wilde kruipen en om die reden een hekel had aan mijn verjaardag.”

De entertainmentindustrie is zich meer bewust van stereotypen en het belang van representatie. Wat is de rol van de serie hierin?
Highdee: “Het is goed om een personage te zien dat zowel vrouwelijk is als een persoon van kleur en multidimensionaal. Soms krijg je het plot en zie je een onderdanige vrouw of een extreem sterke vrouw terwijl er niets tussenin zit. Mensen zijn niet zwart-wit. De morele dubbelzinnigheid van het leven is zoveel interessanter. Ik geef er de voorkeur aan om nooit echt een personage dat ik speel te beoordelen, het is veel interessanter om te zien waar de reis naartoe gaat dan te stellen dat dit een goede daad is en dit een slechte. Ik ben de schrijvers zo dankbaar voor het weergeven van personages die op de eerste plaats echt menselijk zijn, in plaats van karikaturen of dingen die we eerder op het scherm hebben gezien. Ik hoop dat het andere verhalenvertellers ertoe aanzet meer van die rollen te creëren.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Netflix. Alexis (Highdee Kuan) is assistent-officier van justitie en jeugdvriendin van Charles.

Welke veranderingen wil je zien in de entertainmentindustrie in het kader van stereotypering en representatie?
Sam: “Sommige van mijn lievelingsfilms zijn verhalen waarin ras en etniciteit helemaal geen rol spelen. Een voorbeeld dat in me opkomt is John Cho in Searching. Het is een film over een gezin wiens kind wordt ontvoerd, en het hele verhaal werd verteld via een webcam, wat heel cool is. Maar dat verhaal had elk verhaal kunnen zijn: het had helemaal niets met ras te maken. Toch besloten ze om een Aziatisch gezin hiervoor te kiezen. Ik denk dat dit een weerspiegeling is van de hele wereld. Gewone problemen, ongeacht of ze geworteld zijn in traditie of oriëntalisme, deze verhalen bestaan nog steeds en hoe meer we er van hebben, hoe meer het zal lijken op hoe het normale leven is.”

Je bedoelt dat er minder nadruk op ligt en dat het wordt getoond in plaats van verteld.
Sam: “Ja, maar dat vind ik ook leuk. Ik wil niet dat deze rollen verdwijnen, omdat het zo’n verfrissend en authentiek perspectief is.”
Justin: “Je hebt ze allebei nodig.”
Sam: “Inderdaad, maar ik hoop dat dit niet alles is wat ons wordt aangeboden.”

Wat hopen jullie terug te zien in een volgend seizoen?
Justin: “Meer soortgelijke zaken waar we al mee te kampen hebben. Veel thema’s uit het eerste seizoen worden niet oud, zoals familiebanden en verwachtingen. Velen van ons leven ermee en hebben er elke dag mee te maken. Ik zou heel graag een aantal verrassende gaststerren willen hebben, het zou heel cool zijn als er enkele legendes of nieuwe gezichten zich bij ons zouden voegen.”
Sam: “John Cho, we’re looking at you.”
Justin: “En ik zou graag meer willen vechten.”

Het eerste seizoen van The Brothers Sun bestaat uit 8 afleveringen is te zien op Netflix.

Verder lezen

Boeken
Educate yourself

Boekenweek: 4 leestips over de gevolgen van kolonialisme, oorlog en intergenerationeel trauma binnen families

Cultuur     Column     Identiteit     Historie

Column: “Een gekleurd mens wordt als minder gezien”

Cultuur     Column     Identiteit

Column: Koffie en KNIL op Bronbeek: komt u ook?