#Ontdek

Before I Was Born: Kunst als middel om het verborgen verleden te ontrafelen

Geplaatst in: Boeken
Foto: Tina de Souter

Tja Ling Hu is een illustrator en beeldend kunstenares die woont en werkt in Rotterdam. Haar gedetailleerde en persoonlijke tekeningen vormen samen een intiem portret van haar Chinese wortels en familie, die in de jaren zeventig China verliet en naar verschillende plekken in Nederland emigreerde. Haar project ‘Before I was born’ wordt tentoongesteld in het Amsterdam Museum en is ook te bewonderen in een gebundelde leporello.

Tja Ling  is in Nederland opgegroeid, maar kreeg een Chinese opvoeding. In 2018 interviewde zij haar opa en andere familieleden over hun reis van China naar Nederland. Hier maakte ze vervolgens een serie potloodtekeningen van. Dankzij dit project kreeg Tja Ling een beter beeld van haar Chinese achtergrond, haar familie en zichzelf. Ze ziet het als een eerbetoon aan haar voorouders die, zonder opleiding en kennis van lokale taal en cultuur, een leven hebben weten op te bouwen in een verre, vreemde wereld. Hun ervaringen waren bestemd om Tja Ling te vormen, nog voor ze geboren werd.

Het werd een manier om de afstand tussen mijzelf en mijn Chinese achtergrond te verkleinen. Met dit project hoop ik ook de toeschouwer dichter bij de Chinese cultuur te brengen.

Beluister de podcast van ‘Kunst is lang’ om meer te weten te komen over Tja Lings werkwijze, haar interpreteren van herinneringen en hoe de universelere taal van de kunst barrières in communicatie heeft kunnen overbruggen.

Tekening uit ‘Before I Was Born’

Verder lezen

Culinair     Eten     Recepten

Groot geworden met Nasi Rawon

Identiteit     Column     Artikelen

Marcel van Doorn: “Ik ken het woord discriminatie al sinds mijn vierde”

Column     Eten

Column: “Een doerian moet je helemaal niet weggooien”

Menu