Asian Raisins voert campagne tegen Hanky Panky Shanghai

Geplaatst in: Identiteit, Artikelen
asian raisins

Stichting Asian Raisins lanceert een campagne tegen Hanky Panky Shanghai, dat vooral op basisscholen wordt gezongen als ‘Chinees’ verjaardaglied. Tijdens het liedje worden racistische handgebaren gemaakt: wijsvingers trekken de ogen in een spleet en vervolgens wordt een buiging gemaakt met de handpalmen tegen elkaar.

Hanky Panky Shanghai heeft geen oorsprong in een Chinese taal. Het liedje laat zien dat racisme tegen mensen van Aziatische afkomst genormaliseerd en geaccepteerd wordt. Gezien het vooral in klaslokalen wordt gezongen, wordt dit gedrag zo aangeleerd en doorgegeven aan jonge kinderen.

De campagne bestaat onder meer uit een petitie, die al zeker duizend handtekeningen heeft, en een gratis lespakket voor basisscholen. Volgens NU.nl hebben al 38 scholen zich aangemeld voor het lespakket. Ook heeft Asian Raisins een voorbeeldbrief opgesteld die je als ouder naar de basisschool van je kind kunt sturen als daar Hanky Panky Shanghai wordt gezongen. De stichting heeft een inzamelingsactie opgezet waar ze donaties ontvangen om de campagne te steunen. Tot dusver is er ruim €5800 opgehaald.

Tekst gaat verder onder de video

Eerder maakte actrice Roosmarijn Wind de documentaire Hanky Panky Goodbye. Hierin gaat ze onder meer het gesprek aan met mensen van Aziatische komaf die racistisch zijn bejegend, zoals Kai Verbij, Mischa Blok en Ebbie Tam. Ook onderzoekt ze waarom dit racisme minder belicht wordt in Nederland in vergelijking met de Black Lives Matter-beweging.

Tekst gaat verder onder de video

Vorig jaar sprak VICE Nederland met Aziatische Nederlanders met de vraag waarom er zo weinig wordt gesproken over Aziatisch racisme. Het is belangrijk dat we ons hiertegen blijven uitspreken. Bij het zingen in de klas moeten immers alle kinderen zich fijn voelen, en niet belachelijk worden gemaakt.

Verder lezen

Recensies

Hoe leuk zijn Aziatische komieken?

Column     Identiteit

De Bittere Smaak van Zoete Aardappels

Interviews

Glitter & Glamour in de keuken