Kai Yin Or is columnist voor Meer Dan Babi Pangang. Ze is geboren in Maastricht, haar ouders komen uit Hong Kong en ze is woonachtig in Jakarta. Kai Yin is diversiteitsexpert. Deze week schrijft ze over #BlackLivesMatter. De afbeelding bij dit interview is van de Chinees-Amerikaanse kunstenares Monyee Chau.
Deze week zagen we allemaal de beelden van de Black Lives Matter-beweging. In de VS, maar ook in veel andere landen én in Nederland. De strijd tegen racisme staat weer op de voorgrond en is groter dan velen hadden verwacht. In Nederland hadden organisaties en gemeentes in eerste instantie niet verwacht dat er zoveel mensen op de demonstraties zouden afkomen. Beelden van een volle Dam, een Malieveld met knielende demonstranten, een Erasmusbrug vol met mensen; het maakt indruk en het is tegelijk pijnlijk om te zien.
Er heerst angst voor besmettingsgevaar, maar de drang om je stem tegen racisme te laten horen is groter dan ooit. Op mijn tijdlijn op sociale media zie ik tegen die achtergrond plaatjes langskomen als ‘All Lives Matter’. Ik keek een aflevering van Op1 terug en ook een viroloog van het OMT (outbreak management team) zei daar:
‘waarom niet “All Lives Matter”? In het kader van coronatijd.’
Ik was geschokt en diep geraakt. Waarom niet ‘All Lives Matter?’, vraagt u?
De ziekte treft ook in coronatijd etnische minderheden harder. Onderzoeken in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben laten zien dat mensen met een migratieachtergrond vaker coronapatiënten en -doden zijn. Dat heeft vaak te maken met sociaal-economische factoren: migranten wonen vaker in slechtere buurten en huizen met slechtere isolatie, minder makkelijke toegang tot zorg, en minder kennis over een gezonde leefstijl. In het VK was dat een onderzoek uitgevoerd door de Britse equivalent van het RIVM, het Nederlandse RIVM wil zich nog niet wagen aan zo’n onderzoek.
Ook in coronatijd wachten de getroffenen van de Toeslagenaffaire rondom de Belastingdienst (vaak met migratie-afkomst doordat er etnisch geprofileerd werd) op hun compensatie. Op een weer ‘normale’ financiële toestand zonder schulden, een situatie waarin ze hun ‘normale’ leven alweer kunnen opbouwen – als dat nog kan na zulk leed.
En ook voor, tijdens en na coronatijd hadden en hebben mensen met een migratieachtergrond te maken met racisme en discriminatie. Met minder kans op werk, minder kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek vanwege je achternaam, met vaker aangehouden worden door de politie, met stereotype casting in reclames en series op de Nederlandse televisie, of aangesproken worden op een ziekte…
Dus nogmaals waarom het NIET “All Lives Matter” is en wordt in deze beweging? Omdat ook in coronatijd nog niet alle levens als gelijkwaardig worden gezien, niet iedereen dezelfde rechten kan benutten (de ‘privileges’ van sommigen) in de praktijk. Corona – hoe verschrikkelijk ook voor iedereen – neemt niet weg dat we specifiek daar – aan dat onrecht en die ongelijke behandeling – aandacht moeten schenken, dat apart en expliciet moeten benoemen, en het samen gaan rechtzetten.