‘De Aanpassing’ Eddy Lie

Geplaatst in: Identiteit, Recensies
De Aanpassing voorkant
Cover van het boek 'De Aanpassing' door Eddy Lie

Patricia Smith, geboren in Bandoeng, is acupuncturist en fervent boeklezer. Ze schrijft voor ons recensies over boeken  die haar aanspreken. Hier vind je haar recensie over het boek “de Aanpassing” door Eddy Lie uit 2009.

De schrijver Eddy Lie (1946, Bandoeng) heeft een Indische moeder en een Chinese vader en woont sinds 1956 in Nederland. De hoofdpersoon in de roman ‘DE AANPASSING’ is Dave, die een gedeelte van zijn jeugd in Indonesië, op het eiland Java, doorbracht.

Dave, schrijver en kunstschilder, vertelt over zijn onvrijwillige reis met zijn moeder en stiefvader naar Nederland, zijn leven in Drenthe en over zijn kinderjaren in Indonesië. Gedurende zijn volwassen leven in Nederland zoekt Dave graag het Canarische eiland La Gomera op als compensatie voor zijn constante heimwee naar het warme Indonesië. Hij ervaart dit eiland als zijn ‘gelukseiland’, als bemiddelaar tussen het oude en het nieuwe. Al in zijn vroege kinderjaren is er een diep gevoel van verlatenheid in zijn binnenste gegrift. Zijn vader, die al vroeg uit zijn leven verdween om met een nieuw gezin verder te gaan. Zijn moeder, die de kost moest gaan verdienen en hem voor onbepaalde tijd in een kindertehuis onderbracht. Wanneer zijn moeder later trouwt, raakt hij haar kwijt aan zijn stiefvader.

..steeds meer emotioneel betrokken

Toen ik het boek ‘De Aanpassing’ aan het lezen was, raakte ik steeds meer emotioneel betrokken bij het verhaal van Dave. Zelf heb ik de tijd op mijn geboorte-eiland Java niet bewust meegemaakt, omdat ik toen nog een baby was. Maar ik kon me wel inleven in de beleving van de hoofdpersoon.

Dit verhaal over integratie en aanpassing wordt op een dromerige, tot mijn verbeelding sprekende, manier verteld. Voor mij is het een verhaal over warmte en kou. Over twee haaks op elkaar staande culturen, Holland en Indonesië. En een Nederlands-Indië dat volgens mij voor de auteur als een zwaarbeladen brug fungeert tussen beide werelden.

De auteur beschrijft op een mooie manier een proces waarin gestreefd wordt twee werelden te integreren die hem beide voor een deel eigen zijn. Zijn verhaal lijkt mij sterk autobiografisch. Hij stelt in zijn boek op prominente wijze zijn ultieme doel: in harmonie de noodzakelijke aanpassing tot stand brengen. Zijn verhaal heeft mij geraakt, met name in de stukken waar intense verlatenheid en opperste verwondering beschreven worden.

Bent u benieuwd geworden naar andere boeken van Eddy Lie? Kijk hier voor zijn gedichtenbundels “Ontmoeting van verschillende culturen” en “Twee werelden in één ziel”

Verder lezen

Identiteit     Portret     Interviews

Tonya Sudiono: “Ik ben eigenlijk gewoon een wereldburger”

Interviews

Glitter & Glamour in de keuken

Film     Historie

Must see: ‘Selling a Colonial War’ onthult Nederlandse overheidspropaganda over oorlog in Indonesië (1945-1949), die decennialang het frame beheerste