Column: Bapao met witte thee

Geplaatst in: Column, Erfgoed

Renate Heru Utomo is sinoloog en theesommelier. Ze is getrouwd met Tom met wie ze twee dochters heeft, Amy (8) en Celine (2). In een serie van zeven columns combineert Renate telkens een Peranakan-gerecht of -tussendoortje met een Chinese theesoort. Deze combinatie staat symbool voor de twee werelden die haar (voor)ouders hebben verlaten, maar nu weer samen komen op Nederlandse bodem. Een column over identiteit, culturen en smaken.

Ik heb in mijn leven vier mixers gehad en drie ervan zijn stuk gegaan tijdens het maken van bapaodeeg. Het deeg is erg zwaar. Maar het is het allemaal waard, want er gaat niets boven een broodje zelfgemaakte bapao. Mijn man kijkt altijd heel bedenkelijk bij de term “broodje bapao”, want “bao” betekent al “broodje”. Soms vraag ik me af waarom ik zo van bapao hou. Is het misschien de vorm? Rond en bol. Vind ik wel gezelliger dan een lange kaasstengel. Misschien heeft het met mijn jeugd te maken. Iedereen bouwt een eigen smaakbibliotheek op en de categorie “gist” zal bij mij wel gekoppeld zijn aan al die lekkere bapao’s die ik als kind at.

Zodra vroeger het zakje gist met lauw water werd gemengd, was ik al blij. Mijn moeder, geboren in Surabaya, dekte het bakje gist met water af met een theedoek, waarna het feest kon beginnen. Mmm. Gist. De beste schimmel om in huis te hebben. Het rijzen, kneden, vullen, stomen, eten. Zo’n lang proces. Zo’n goed gevoel. We gebruikten altijd zo veel deeg dat we verschillende soorten bapao maakten. Een gedeelte met vlees voor mijn vader. Hij is geboren in Bandung en houdt wel van vlees. Zodra er vlees bij zit, is het voor hem goed. Maar ik, geboren in Nederland, hou van kaas. Veel kaas. En zo ook in mijn bapao. Met wat extra deeg maakte ik er smileys op. Lege bapao’s vonden mijn zus en ik vroeger ook het einde. Met drie smalle stroken weefden we dat als een vlechtje. Dat zie je niet in de supermarkt!

Tekst gaat verder onder de foto

Een losse thee die goed bij bapao past is Bai Mu Dan, een witte theesoort. Wist je dat alle theesoorten gemaakt zijn van dezelfde plant? De Camellia sinensis. Het is de bewerking van de theebladeren die ervoor zorgt dat thee uiteindelijk zwart of groen wordt, of in dit geval wit. Bai Mu Dan is een thee die weinig is bewerkt. De uitlopers van de theeplant worden geplukt samen met het eerste blad wat eronder zit. Mooie, grote groene bladeren die alleen een beetje gedroogd worden, waarna het een klein beetje oxideert (blootgesteld wordt aan zuurstof). Een bloemige, licht zoete smaak in je theepot!

Tekst gaat verder onder de foto

Bapao + witte thee = zoete gist! De combinatie ervan zorgt ervoor dat de gistsmaak van de bapao wordt versterkt. Deze wordt nog geuriger en zoeter. Mijn zoete herinneringen, nog zoeter. Mmm. En oh ja, ik kneed tegenwoordig mijn bapaodeeg zelf! Scheelt weer wat mixers.

Verder lezen

Historie
Educate yourself

Dit heeft het Nederlandse kolonialisme met de nieuwe Indonesische hoofdstad te maken

Column

Column: Brieven uit Japan

Column

Column: De Indische diaspora draagt sporen van trauma in zich mee, maar contact kan oude pijn helen