Ik ben een SoCal

Geplaatst in: Identiteit, Column
SoCal Bannersmaller-2
SoCal

Weet jij wat een SoCal Indo is? Een SoCal Indo is een persoon met een Indische achtergrond die in Zuid-Californië (Southern California) woont. Mijn naam is Michael Passage en ik ben een SoCal Indo.

Weliswaar ben ik geboren in Dordrecht maar ik heb gewoond in het Belgische Witgoor Dessel, in Jakarta. Rotterdam en Antwerpen. In juli 2002 arriveerde ik op LAX, het vliegveld van Los Angeles. Vijftien jaar later heb ik voor het Amerikaanse staatsburgerschap gekozen en woon ik nog steeds in Sun Valley, Southern California (SoCal😊)

Graag wil ik het verhaal vertellen over mijn jeugd, over hoe ik een SoCal Indo ben geworden.

Je weet hoe dat gaat bij ons Indo’s, IEDEREEN is oom en tante

– Michael Passage

Zoals vele Indische families zijn ook mijn ouders na de Tweede Wereldoorlog niet warm ontvangen door de Nederlanders (of moet ik gewoon *Belandas* zeggen), op dezelfde wijze waarop de hedendaagse stroom vluchtelingen wordt ontvangen.

Mijn ouders waren geboren en getogen in een Nederlandse overzeese kolonie dat Nederlands-Indië heette maar ze bleken bij aankomst in het vaderland geen Nederlanders want op hun geboorteakte stond *Europeaan*. Ik wil verwijzen naar de pensions waar mijn familie moest wonen, de leningen die ze terug moesten betalen. Ze moesten vanaf onderaan de ladder beginnen terwijl mijn ouders een goede opleiding hadden genoten in de Gordel van Smaragd.

Papa
Papa -met een Chinees-Indonesische- moeder- en een Indo Europese vader geboren in Cirebon (Nederlands-Indië, 9 juni 1933) is tot op de dag van vandaag mijn Wikipedia over alles wat Tempo Doeloe (het verleden) aangaat. Gelukkig is hij nog goed bij de tijd en kan ik alles op film vastleggen. Hij gaat wekelijks naar de *kumpulans* in Poortugaal, Zuid-Holland, en is een trouwe bezoeker op de locale Pasar Malams.

Mama
Mama’s leven daarentegen was alles behalve rozengeur en maneschijn. Geboren in Batavia op 12 maart 1941, was zij een van de zovele slachtoffers van het Japans geweld gedurende de Japanse Tijd tussen 1942 en 1945. Heel haar leven was een trauma. Ze is helaas 24 juli jl overleden.

Mijn Bahasa Indonesia is goed, omdat ik het begon te spreken op jongere leeftijd. Papa, die Indo is, heeft mij het meest geleerd, terwijl mijn Mandonese mama mij altijd Nederlandstalig heeft opgevoed.

België
In 1970 zijn we met zijn drietjes vanuit Dordrecht naar Witgoor-Dessel verhuisd, een dorpje in de Belgische Noorder Kempen, 30 minuutjes ten zuiden van Eindhoven. Papa begon daar zijn carrière bij Eurochemic, een bedrijf dat verantwoordelijk was voor het verwerken van kernafval van de locale nucleaire atoomcentrum in Mol.

Destijds waren wij een van de weinige Indo’s in deze streek, samen met de families Vervaet, Vateroth, Rhemrev, Joseph en Roscot. Wij werden met open armen ontvangen door onze nieuwe Belgische buren. Ik zal de eerste dag als 3-jarige nooit vergeten. Ik was ook de enige met een ander kleurtje.

We hadden een huis waar tegen je U tegen kon zeggen, met vijf slaapkamers, twee badkamers, een tuin om een heuse *kumpulan** te kunnen houden.

Terwijl papa zijn draai goed kon vinden op het werk, had mama het enorm zwaar thuis. Ik zat de hele dag op school en destijds kon je niet de hele dag TV kijken, dat begon pas in de late namiddag. Met als gevolg; mama werd depressief, kreeg angstaanvallen en al die kwade herinneringen uit haar jeugd kwamen weer naar boven.

Weekend
Mama keek altijd uit naar het weekend want dan kwamen alle Indische ooms en tantes op bezoek, ook al waren ze dat niet écht. Je weet hoe dat gaat bij ons Indo’s, IEDEREEN is oom en tante. Ze kwamen allemaal “afzakken” vanuit Dordrecht, Den Haag, Amsterdam, Zwolle, Veghel, Maastricht.

Die Belgische buren hadden geen idee wat er aan de hand was in het weekend, maar ze raakten er wel aan gewend hoor. Er werd tot in de vroege uurtjes gefeest, gerookt, “gepentolt”*, gelachen. Alle slaapkamers waren vol, er werd geslapen in bed, op de grond, in de woonkamer. We hadden de grootste lol, maar zondagavond om 6 uur was het tijd om naar huis te gaan, zodat papa om 7 uur net op tijd Studio Sport kon kijken.

SoCal
Nu ik in Zuid-Californië woon herinner me ik die tijd nog steeds goed. En met SoCal Indo proberen we het gevoel van saamhorigheid tussen iedereen met een Indische achtergrond te bevestigen. Als Socal Indo komen we geregeld bij elkaar. We hebben een SoCal Indo platform. Voor meer informatie: www.socalindo.com.

* Belandas = Nederlanders in het Indonesisch

* Pentollen = Domino

* Kumpulan = Samenkomst

Verder lezen

Boeken     Identiteit     Interviews

Schrijfster Vanessa Oostijen: “Het mystieke van Indonesië zit in mij”

Column

Corona: ramp voor armen in Indonesië

Culinair

Kijk mee met Aziatische topkoks!

Menu