#Podcast

De Meer Dan Babi Pangang Podcast gaat van start!

Geplaatst in: Cultuur, Identiteit, Eten, Erfgoed, Expressie
Foto: presentatoren In-Soo Radstake (l) en Julie Ng (r)

Het is zover. Eindelijk gaan we van start met de Meer Dan Babi Pangang Podcast!  Tot en met het einde van het jaar presenteren wij onze heuse eigen podcast mét videoregistratie.

Op donderdag 9 september wordt de eerste Meer Dan Babi Pangang Podcast gelanceerd. Dit gebeurt als live-evenement in Verhalenhuis Belvèdére in Rotterdam. Hierin is kunstenaar Benjamin Li de eerste gast. 

Het is de enige podcast in Nederland waarin de thema’s eten en identiteit vanuit de Aziatische keuken centraal staat. Andere gasten die men kan verwachten zijn o.a. presentatrice Jet Sol, filmproducent San Fu Maltha, kunstenares Naomi van Heck, chef Jinai Looi , oud-horecaondernemer Kwong Wah Choy en journalist Tenny Tenzer.

Voor de dertiger Benjamin Li vormt het Chinees-Indisch restaurant en de bijbehorende gerechten een belangrijke inspiratiebron. Li groeide op bij een Nederlandse pleegmoeder en probeert in zijn werk een inhaalslag te maken naar de Chinese cultuur. Tijdens de liveshow wordt hier dieper op ingegaan.

In de Meer Dan Babi Pangang Podcast maken presentatoren Julie Ng en In-Soo Radstake elke twee weken kennis met inspirerende Aziatische Nederlanders.

Eten werkt als één van de belangrijkste culturele elementen die de identiteit van mensen en hun opvattingen over anderen structureren.

Meer Dan Babi Pangang is een podcastserie waarbij eten de toegangspoort is om een gast en diens cultuur beter te leren kennen. In dit geval de onderbelichte en vaak onbekende Aziatische gemeenschap.

Julie Ng, schrijver van het kookboek Maancake & Jasmijn, is een van de oprichters van Stichting Meer Dan Babi Pangang en mede-presentator van de MDBP Podcast: “Elke twee weken interviewen we een gast die een eigen menu heeft samengesteld met gerechten die een bijzondere betekenis voor hen heeft.. Aan de hand van het voor-, hoofd- en nagerecht gaan we in gesprek met elkaar. Verbindend en voorbij het stereotype.”

Co-host In-Soo Radstake, onder meer bekend als filmmaker: “Wij zien om ons heen dat de afgelopen jaren de interesse in Chinese en Aziatische cultuur aan het toenemen is op verschillende plaatsen in de maatschappij. Tegelijkertijd zien we ook dat er veel misvattingen zijn rondom Chinezen en Aziaten en dat er regelmatig fouten worden gemaakt, met name in de media, die onzes inziens voortkomen uit gebrekkige research en kennis van zaken, of soms ronduit vooringenomenheid en desinteresse.”

“In het huidige klimaat met de toenemende (extreme) mate van discriminatie en racisme jegens Chinezen en mensen met een Aziatisch uiterlijk is het belangrijk dat er nu – eindelijk – een representatiever beeld ontstaat van deze gemeenschap. Daarom achten wij het noodzakelijk om nu zélf aan de knoppen te draaien.

Met de podcast willen we de focus verleggen naar verbinding in de samenleving en de nadruk leggen op datgeen waarin we als mensen overeenkomen. Het vult een leemte op binnen het aanbod van informatie over de Aziatische gemeenschappen en culturen.”, aldus Julie Ng.

Stichting Meer Dan Babi Pangang stelt zich ten doel de Aziatische gemeenschap voorbij het stereotype bekend en bemind maken bij een breed nationaal publiek aan de hand van het creëren van verhalen en producties die ontstaan vanuit positivisme, innovatie en vertrouwen op eigen kracht. Verhalen die raken, aan het denken zetten, verbinden, inspireren en motiveren.

De stichting was eerder verantwoordelijk voor het bijschrijven van de Chinees-Indische Restaurantcultuur Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

De podcast is te beluisteren en te zien via diverse social media platformen en elke twee weken tot en met eind 2021 wordt er een nieuwe aflevering gelanceerd.

Live shows in Verhalenhuis Belvèdere

Vanaf september is de podcast bovendien één keer per maand (elke tweede donderdag van de maand) bij te wonen als LIVE-SHOW bij Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam. Vanzelfsprekend mét eten: een authentieke Babi Pangang variant.

Wanneer in september:
do 9 september 19 – 21 uur, inloop vanaf 18.30 uur.
Kosten:
15 euro per persoon, reserveren kan via deze link.

Data live-shows 2021

Donderdag 14 oktober van 19.00 tot 21.00 uur, inloop vanaf 18.30 uur – kosten 15 euro per persoon.

Donderdag 11 november van 19.00 tot 21.00 uur, inloop vanaf 18.30 uur – kosten 15 euro per persoon.

Donderdag 9 december van 19.00 tot 21.00 uur, inloop vanaf 18.30 uur – kosten 15 euro per persoon.

Verder lezen

Identiteit     Interviews

Inez Schelfhout: “In behandeling gaan kan een taboe doorbreken”

Erfgoed

Column: Biografie over het militaire leven van Frits van Daalen

H Chang op vakantie
Column     Identiteit

Je hebt Chinees en Chinées (1/2)