Eline Kuijper: “Ik was de eerste Chinese vondeling die haar biologische ouders terugvond.”

Geplaatst in: Identiteit, Interviews
privéarchief Eline Kuijper

Eline Kuijper (23) was de eerste Chinese vondeling die haar biologische ouders terugvond. Samen met het team van Spoorloos reisde ze veertien jaar geleden naar China om haar familie te ontmoeten. Nu zoekt ze sponsoren die haar expositie Onder de Loep willen ondersteunen.

Eline: “Mijn wortels liggen bij mijn geboorte, ik groeide op in een andere cultuur en dat vormde mijn identiteit. Ik ben geadopteerd uit China toen ik tien maanden oud was. Binnen het gezin speelde het hebben van een andere huidskleur nauwelijks een rol, maar in de buitenwereld werd ik wel geconfronteerd met ‘anders-zijn’. Door dit laatste kreeg ik de drang meer te willen weten over wie ben ik, op wie lijk ik, maar voornamelijk: ‘waar hoor ik thuis?’. Met deze vragen bewandelde ik mijn route naar het vinden van mijn eigen identiteit om mij zo verder te ontwikkelen.

Nu bijna 14 jaar geleden werd voor mij een sprookje werkelijkheid: in Nederland was ik de eerste Chinese geadopteerde die haar biologische ouders terugvond. Het ging via het televisieprogramma Spoorloos. Wat allemaal zo ver weg leek, kwam nu allemaal zo dichtbij. Want wat stond er nu allemaal op mij te wachten met ‘twee paar ouders’?”

Ontmoeting ouders in 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sprookje tot werkelijkheid

Eline reisde naar China af om haar biologische familie te ontmoeten. Ze is er dankbaar voor, maar kent ook de schaduwkanten ervan.

Ik kan zeggen dat ik twee families rijk ben. Maar het vinden van mijn biologische familie op zo’n jonge leeftijd was niet altijd een sprookje. Vooral in mijn puberteit heb ik heel erg geworsteld met mijn identiteit.

Uiteindelijk heb ik dit een plekje kunnen geven, maar zijn er de laatste jaren toch weer wat obstakels rondom mijn adoptie ontstaan. Het contact onderhouden, het missen van je familie, het gevoel nog steeds bijzondere dagen te moeten missen en het opgroeien ‘met’ en ‘tussen’ twee culturen in.

Juist doordat ik geconfronteerd werd met ‘anders-zijn’ zocht ik erkenning bij andere geadopteerden. Voel ik mij meer Chinees of voel ik mij nou meer Nederlands? Hoe voelen en denken andere geadopteerden hierover? Hoe is het om Nederlands te zijn, maar er niet Nederlands uit te zien? In hoeverre voelen we ons verbonden met andere landen? Groeien we op “tussen” of “met” twee culturen? Doordat ik dagelijks met deze vragen geconfronteerd werd, is de expositie “Onder de loep” ontstaan.”

Ontmoeting met biologische vader in 2017 / still uit Spoorloos tv-uitzending

Ervaar de cultuurclash

“Ik heb deze mogelijkheid gekregen dankzij mijn stage in 2019 bij STAD, Stichting Talent and Dreams, in Alkmaar. Dit is een jongerenprojectbureau. Tijdens mijn stage was ik vooral bezig met het bedenken van concepten en kreeg ik de mogelijkheid ook mijn eigen project te starten. “Onder de loep” wordt een interactieve expositie over jezelf ontdekken tussen verschillende culturen in.

Met de expositie wil ik laten zien hoe het is om tussen twee culturen op te groeien: het geboorteland en het land waar je opgroeit.

Tijdens de expositie kan iedereen een route volgen langs de verschillende landen en culturen. Door middel van tekst, beeld, geluid, maar ook geur laten geadopteerden uit verschillende landen zien hoe zij de cultuurclash ervaren. De bezoeker kan op die manier mee gaan in de verschillende culturen, identiteiten en verhalen van de geadopteerden. Zo kan iedereen zelf ervaren hoe het is om tussen twee verschillende culturen op te groeien en de cultuurclash ervaren. Naast de verschillende kunstvormen zullen er ook live acts zijn, zoals een kunstenaar die live tijdens de expositie een kunstwerk maakt en Ted Talks door experts en geadopteerden.

Crowdfunding

Om deze expositie te kunnen realiseren heeft Eline steun nodig. Ze vertelt: “Adoptie is en blijft een specifiek onderwerp, waardoor het lastiger is om fondsen aan te schrijven. Gelukkig heb ik al wat bij elkaar kunnen verzamelen, maar helaas is er nog wat meer nodig om deze interactieve expositie tot iets moois te maken. Ik vind het super tof dat ik zoveel  steun en positieve reacties heb mogen ontvangen. Alle kleine beetjes helpen en behalve mijn eeuwige dankbaarheid, krijg je ook de voldoening dat je dit unieke evenement mede hebt mogelijk gemaakt.”

De expositie Onder de loep steunen kan via deze link.

N.B. Helaas heeft Eline vanwege COVID-19 de expositiedatum moeten uitstellen. Als alles mee zit zal deze eind 2020 alsnog plaatsvinden. Mocht deze i.v.m. COVID-19 toch weer niet door kunnen gaan, dan wordt deze verplaatst naar de eerstvolgende mogelijke datum. 

Verder lezen

Cultuur     Column     Erfgoed     Historie

David Gallas: “Als je de keris wilt begrijpen, moet je teruggaan in de tijd”

Identiteit     Portret     Interviews

Sabrina Putri: “Ik mis mijn Indonesische kant steeds meer”

Expressie     Film
#Ontdek

Snake Eyes: Een eenzame strijder met een mysterieus verleden

Menu