Regisseur verfilming Max Havelaar bekend

Geplaatst in: Cultuur

Regisseur Shariff Korver is door filmproductiemaatschappij NL Film aangetrokken om het boek Max Havelaar van Multatuli te gaan verfilmen. De in Venezuela geboren regisseur zal samen met de Indische Bo Tarenskeen het scenario gaan schrijven. 

Korver is bekend van series als Penoza, Zwarte Tulp en Fenix. Bo Tarenskeen is onder meer oprichter van Theater na de Dam en schreef diverse toneelstukken en regisseerde bijvoorbeeld De Indie Monologen.

Met de Indische invloed zit het wel goed, want de producent is Kaja Wolffers, zoon van de bekende schrijfster Marion Bloem. Wolffers:

“De tijd is rijp voor een andere visie op het verhaal”, stelt producent Wolffers. “Wij willen het verhaal vertellen met de kennis van nu, met een moderne blik op het koloniale verleden van Nederland.”

Multatuli schreef het boek in 1860 als aanklacht tegen het misbruik van het cultuurstelsel en het plichtsverzuim van Nederlandse ambtenaren in Nederlands-Indië in die tijd. Hoofdpersonage Max Havelaar strijdt een onmogelijke strijd als klokkenluider tegen het koloniale regime. Een van de bekendste verhalen is de liefdesgeschiedenis van twee inheemse bewoners, Saïdjah en Adinda. Eigenlijk een klein deel van het gehele boek.

Het wordt de tweede verfilming van het wereldberoemde boek uit 1860. Regisseur Fons Rademakers tekende in de jaren zeventig voor de eerste verfilming, met Peter Faber en Rutger Hauer in de hoofdrollen.

Regisseur Shariff Korver: “Ik heb altijd al een film willen maken over ons koloniaal verleden. Een film die dit verleden niet romantiseert, maar kritisch durft aan te pakken. De verfilming van Max Havelaar biedt hier een uitstekende kans voor. Het is mijn streven om in de bewerking naar film dieper in te gaan op het persoonlijke leven van Eduard Douwes Dekker, die het boek geïnspireerd heeft op zijn eigen ervaringen in Nederlands-Indië en wiens getroebleerde persoonlijkheid een kans biedt om in de film verder te gaan waar het verhaal van Max Havelaar stopt.”

Het is de bedoeling dat de film in 2021 gefilmd gaat worden. Over de cast is nog niets bekend. Kijk hieronder naar de trailer van de eerste verfilming uit 1976.

Verder lezen

Cultuur

Herdenkingsfestival Floating Pasar viert de Indische cultuur: om dit te realiseren is een crowdfundingsactie gestart

Boeken     Column

Column: Schrijven over familie laat je voelen dat je ergens thuishoort, zo ervaarde André Nuse

Boeken     Interviews     Historie

Educate yourself

Crowdfunding voor boek over vergeten Indische contractpensions Dordrecht: ‘Als we dit niet nu vertellen, gaat een stukje historie verloren’