Vilan van de Loo is onderzoekster en schrijfster. Haar interesse gaat uit naar het oude koloniale Indië. Daar schrijft ze bij voorkeur haar boeken over. Ze is ook initiatiefnemer van De Indische Schrijfschool. Zij is vaste columnist bij ons en elke week verschijnt er een nieuwe column van haar hand.
Heeft een Indische familie meer geheimen dan een Hollandse familie? Vaak denk ik van wel. De oude koloniale maatschappij zat ingewikkeld in elkaar, vooral in de steden. Ik hoor verhalen over wat er gebeurde, een paar generaties geleden, verteld met een emotie alsof het eergisteren was.
Alleen, wat te doen met zulke geheimen?
Je wilt niemand kwetsen. En toch zijn ze deel van de familie, deel van het familieverhaal. En als je zelf ook familie bent, kun je klem komen te zitten tussen het verhaal willen bewaren en het geheim respecteren. Soms is iets een bijna-geheim, dan is de waarschuwing “niet over praten”, of “het ligt gevoelig”.
Of je vraagt iets en er valt een stilte waardoor je weet: dit vraag ik nooit meer.
Voor elk levensverhaal dat ik opschreef, ieder boek dat ik maakte, kwam ik familiegeheimen tegen. Ik las erover in brieven of ik hoorde iets van verre nazaten, en dan was het aan mij er iets mee te doen in de biografie waaraan ik werkte. Ik weet het: als niet-familie zit ik in een vrij gemakkelijke positie. Want er is geen oude tante die me woedend opbelt of me doodzwijgt, wat hetzelfde effect kan hebben. Bij mij gaat het historisch belang voor en de gedachte dat dit de laatste kans is. Dus ik schrijf niet elke familieruzie op, en wie wat zei en waarom.
De laatste tijd hoor ik steeds vaker dat mensen een weg zoeken in het omgaan met geheimen en andere problemen als ze hun familieverhaal gaan opschrijven. En ook dat ze vastlopen, wat erg moeilijk is. Waarom? Ze hebben geen structuur, geen methode van aanpak. Dus dan stokt het na een aantal bladzijdes vanzelf. Zit je daar aan tafel: vol verhalen, maar het lukt niet.
Dus daarom besloot ik een workshop te geven, online en gratis en voor iedereen toegankelijk. De workshop heet: ‘De 3 manieren om uw familiegeschiedenis op te schrijven’. Ja, nee, natuurlijk kan ik er wel 57 bedenken, maar dit zijn de belangrijkste. Met de goede manier gaat het opschrijven een stuk gemakkelijker. Wie meedoet, krijgt erna een hand-out met tips om de familie te interviewen. U ziet het, ik doe mijn best om zoveel mogelijk Indische familieverhalen de wereld in te helpen. Dus als u een belangrijk familieverhaal heeft, geef u op voor de workshop. Dan leert u ook wat te doen met familiegeheimen. Heeft uw familie dat niet? Misschien bent u nog niet op de hoogte. Kan, kán.