Han Ji: Passie voor Chinese voedingsleer

Geplaatst in: Portret

Ondernemer en wetenschapper Han Ji (1976) is een van de succesvolste Chinese ondernemers van Nederland. Hij verdiende een Michelinster voor zijn restaurant HanTing Cuisine in Den Haag. Redacteur Maureen Welscher verdiept zich in deze bijzondere restaurateur.

Han Ji heeft meerdere eetzaken. Naast voormalig Han Ting Cuisine nam hij Red Chili in Nieuwe Niedorp in Noord Holland over en staat hij aan het hoofd van Han Group. Dit imperium dat Han Ji samen met zijn vrouw Ting Ji leidt, bestaat uit vijf vestigingen van de restaurantketen Umami by Han in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Maastricht en Rotterdam en drie van Streetfood by Han en twee restaurants in Beijing. En Zheng, het restaurant dat in de plaats kwam van Han Ting Cuisine. Zheng (dat je uitspreekt als Tsung) is een verwijzing naar het oude China toen China nog een keizer had. Na Chinees Nieuwjaar werd er een keizerlijk Zhengbanket geserveerd aan de belangrijkste ambtenaren. Maar Zheng betekent ook stoom, een van de kooktechnieken waarmee het restaurant veel werkt. Kooktechnieken van de vier belangrijkste Chinese keukens: die van Beijing en Shanghai en de Kantonese en Sichuan keuken. De vijfduizend jaar oude Chinese voedingsleer wordt hierbij als leidraad gebruikt.

Noord-China
De restaurateur groeide op in Qingdao, dat in Noord-China ligt. Han Ji zegt in een interview met Lekker500: ‘Ik studeerde International Business. Er kunnen in China maar 1 op de 10.000 mensen naar de universiteit. Daar moet je dus heel hard voor werken, cijfers halen boven de negen. Je slaapt maar vier uur per etmaal. Voor mijn masterstudie wilde ik naar het westen. En zo kwam ik bij toeval terecht in Maastricht voor de studies economie en econometrie. Ik ging als werkstudent aan de slag in het restaurant van de ouders van mijn vrouw Ting. De overstap naar de horeca was gezet’.

In een interview met ondernemingsorganisatie VNO-NCW uit 2015 vertelt Han Ji: ‘Ik ben opgegroeid in een familie met een passie voor Chinese voedings- en kruidenleer en koos hierdoor voor een studie geneeskunde in China, want daar staat de juiste voeding gelijk aan genezing. Toch bleef het altijd mijn droom om ondernemer te worden.’

Michelinster
Zijn eerste restaurant was HanTing Cuisine in Den Haag dat hij in 2009 opende en waar hij drie jaar later al een Michelinster voor in de wacht sleepte. Overigens het was de eerste ster voor de Aziatische fusionkeuken in Europa. Maar in 2017 besloot hij het roer om te gooien. Op de dag dat Han Ji de koerswijziging van zijn restaurant aankondigde verloor hij ook zijn Michelin-ster voor HanTing. ‘Na acht succesvolle jaren vonden wij het de hoogste tijd om met iets nieuws te komen en hebben we besloten om een andere richting in te slaan’, vertelde hij aan Misset Horeca. En in een interview met Baaz: ‘Aan mijn basis in de geneeskunde, economie én econometrie heb ik mijn succes te danken. Maar ook het volgen van mijn gevoel brengt mij en mijn restaurants verder. Zo zou de keuze om een restaurant met Michelinster te vervangen voor een heel nieuw concept voor de meeste ondernemers niet de meest logische zijn, maar het succes van de switch van HanTing naar Restaurant Zheng bevestigt de waarde van mijn gut feeling. Vertrouw zowel op intuïtie als redenering.’

Han Ji is getrouwd met Ting Ji. Ze hebben twee kinderen.

Verder lezen

Erfgoed

Theatervoorstelling ‘Nina Bobo: Siepa’ is een zoektocht van de derde generatie naar familieverdriet op Java

Historie

Over een Westerling, de Oost en een burgemeester

Column

Column: De pauperisme-commissie en de positie van de armste Indo-Europeanen