Rui Jun Luong, multidisciplinair designer

Geplaatst in: Identiteit, Interviews
Rui Jun Luong

Rui Jun Luong

 

Ben trots op wie je bent, en doe waar jij zin in hebt. Jij bepaalt je eigen toekomst en niemand anders!

Wie ben je?

Mijn naam is Rui Jun Luong, ik ben geboren in 1996. Ik heb 1 oudere broer, we zijn opgegroeid in Heerenveen. Mijn vader is Chinees en is in de jaren 70 gevlucht uit Zuid-Vietnam nadat de oorlog was afgelopen. Bijna het hele gezin is daarna naar Nederland gekomen voor een beter leven. Zijn zus en de oudste uit het gezin zijn in Vietnam gebleven. Mijn moeder komt uit Wenzhou en bijna iedereen van mijn moeders kant woont in Nederland. Een oom van mijn moeders kant woont in Italië.

Wat betekent jouw naam?

Mijn naam kun je op verschillende manieren schrijven, ik gebruik 睿郡 het betekent iets met prinses: mooie prinses, kleine prinses. Ik vind het een mooie naam en ik zou nooit mijn naam willen veranderen, want het is de naam die ik heb gekregen van mijn ouders. Ik zou ook geen Nederlandse naam willen hebben omdat het niet bij mij past en kan ik mij niet voorstellen om mijzelf te identificeren met een andere naam.

Wanneer was je voor het eerst in Azië?

Ik was ongeveer 9 jaar toen ik voor het eerst naar China ging, dat was met mijn broer en mijn moeder. We zijn met de zomervakantie daar naartoe gegaan voor ongeveer een maand. Ik ben tot op heden niet meer naar China geweest, maar ik zou dat zeker willen doen omdat ik van reizen hou.

Hoe omschrijf je jouw culturele identiteit?

Mijn culturele identiteit vind ik nog lastig om te omschrijven, ik ben momenteel nog bezig met het onderzoeken hiervan. Ik ben in Nederland geboren, ik heb een Nederlands paspoort dus ben op papier gewoon Nederlands. Alleen voel ik mij niet écht Nederlands omdat mijn opvoeding Chinees is. Het enige wat mij Nederlands maakt is omdat ik hier ben opgegroeid, de taal spreek en hier naar school ben geweest. Het is zeker een mix van beide, maar ik voel mij meer Chinees dan Nederlands.

Hoe ga je om met het leven tussen twee culturen?

In het verleden vond ik het lastig om te leven tussen twee culturen, omdat ik in Friesland ben opgegroeid en ik weinig tot geen andere Aziaten om mij heen had. Ik schaamde mij voor wie ik was, maar naarmate ik ouder werd is dat veranderd en omarm ik nu wie ik ben. Ik doe gewoon mijn ding, en ik weet wie ik ben en waarvoor ik sta. Ik ben gewoon mijzelf.

Wat vind je het leukste uit je cultuur?

Het eten is erg belangrijk in de Chinese cultuur, het brengt mensen samen. Hetzelfde geldt voor karaoke haha.

Foto: Rui Jun Luong
Wat vind je het minst leuk uit je cultuur?

De traditionele oude mindset die de “oudere generatie Chinezen” vaak nog hebben, en dat deze ook nog door worden gegeven aan de nieuwere generatie. Ik vind het erg jammer wanneer dat gebeurt omdat er hierdoor ook geen verandering komt.

Ik ben super-Nederlands omdat…

ik direct ben en het maakt mij niet uit hoe andere mensen over mij denken. Ik ben in mijn ogen eerlijk, open-minded maar nog altijd respectvol. Het is een mix van beide en het is niet dat ik dan super Nederlands ben of super Aziatisch ben.

Kan je vertellen waar je nu mee bezig bent?

Het in kaart brengen dat racisme tegen Aziaten bestaat, meer diversiteit in de media brengen door middel van zelf model te staan en eigen creatieve projecten op te zetten.

Wat is je favoriete gerecht?

Ik heb niet echt een favoriet gerecht, ik hou van allerlei verschillende soorten eten. Het is voornamelijk wel Aziatisch eten zoals: Pho, Phad Thai, Dim Sum etc…

Op welke prestatie ben jij het meest trots?

Dat ik mezelf durf te zijn, dit te kunnen uiten en mijn eigen ding te kunnen doen.

Wat is je grootste uitdaging geweest?

In het openbaar uitspreken over bepaalde maatschappelijke kwesties. Met mijn vrienden of op school heb ik er altijd wel over gehad en vond het lastig om dit te delen op social media. Het was lastig voor mij omdat ik bang was wat voor invloed dit zou hebben op zakelijk gebied. Maar nu denk ik dat het goed is dat ik bepaalde dingen deel zodat andere mensen ook bewust zijn van wat er gebeurt in de wereld. Zodat mensen weten hoe ik over bepaalde dingen denk. Zo weet ik ook met wie ik wel en niet wil werken en andersom.

Welke doelen streef je nu na?

Afstuderen aan de kunstacademie en dat racisme tegen Aziaten erkend wordt.

Wat motiveert jou om elke dag je bed uit te komen?

Alles waar ik mee bezig ben is waar ik energie uit haal, creatief bezig zijn en nieuwe mensen ontmoeten.

Als je door de tijd zou kunnen reizen, welk advies zou je dan je jongere zelf geven?

Dat alles goed komt ondanks alle tegenslagen.

Heb je een film/boek/muziek tip?

Boek: It’s Not How Good You Are, It’s How Good You Want to Be van Paul Arden.

Is er nog iets dat je zelf kwijt zou willen?

Op social media en voornamelijk Instagram spreek ik mij uit over maatschappelijke kwesties: www.instagram.com/ruijunluong

Verder lezen

Column

Column: DETA-jongens in Nieuw-Guinea

Artikelen

Op de dag van de Morgenster herdenkt West-Papua de beloofde onafhankelijkheid die nooit kwam

Column

Column: Waar zijn de vrouwen in de tangsi?