“Niks ‘soedah laat maar’, vandaag!”

Geplaatst in: Cultuur
Foto: (c) Maarten Corbijn / Corbino

Bersama, is de nieuwe Nederlands-Indische omroep die zich hard maakt voor het behoud van het Nederlands-Indisch erfgoed. De omroep wil wekelijks Nederlands-Indische culturele programma’s gaan uitzenden, maar dan moet het benodigde aantal leden wel gehaald worden voor het einde van dit jaar.

“Met slechts een eenmalige betaling van 5,72 euro red je het erfgoed van je (groot)ouders. En niet morgen, maar vandaag. Niks ‘soedah, laat maar’.

Als we iets willen bereiken moet dat nu gebeuren anders zijn we te laat.”

San Fu Maltha, kind van een Chinees-Indonesische moeder en een Nederlandse KNIL-militair, is een van de mensen achter van de Nederlands-Indische omroep Bersama. Hij laat er geen twijfel over bestaan.

“Ondanks dat de Nederlands-Indische gemeenschap meer dan 10% van de Nederlandse bevolking vormt, is hier weinig tot niets van te merken in de media. Willen we het erfgoed en de geschiedenis van Nederlands-Indië bekendheid geven, dan moet er nu actie worden ondernomen. De eerste generatie sterft uit, de tweede generatie heeft nooit durven doorvragen omdat ze zich bewust waren van de pijn en de trauma’s die hun ouders met zich meedroegen. En de derde generatie staat te trappelen om informatie maar kan die niet vinden. En niet te vergeten de gehele Nederlandse bevolking die niet bekend is met dit wezenlijk onderdeel van de Nederlandse cultuur en geschiedenis.” Hoog tijd dus voor een eigen omroep, aldus Maltha.

Samen

De omroep draagt niet voor niets de naam Bersama wat ‘samen’ betekent. Bersama/Samen staat voor alle mensen die een link hebben met Nederlands-Indië zoals Indo’s, Molukkers, orang Belanda Itam (ook wel Zwarte Hollanders of Indo-Afrikanen genoemd), totoks (volbloed Hollanders die in Nederlands-Indië woonden), Perenakan-Chinezen, Papoea’s , Toegoenezen ( Portugees-Indische Nederlanders) en Joods-Indische Nederlanders, Indonesische Nederlanders, maar ook voor de rest van Nederland.

Met ook ruimte voor de Indonesische kant van het verhaal. Want heb je het over Nederlands-Indië dan moet je het ook hebben over Indonesië, is Maltha’s van mening.

“Bersama is een culturele omroep die het Nederlands-Indisch erfgoed op een moderne manier op de kaart wil zetten, want alleen als je zichtbaar bent in de media, besta je. Een omroep die er naar streeft dat er over van alles gepraat kan worden, zonder politieke/religieuze kleuring.”

Is PINDAH*, de succesvolle Nederlands-Indische glossy waar Maltha hoofdredacteur van is, al een soort Bersama, maar dan op papier?

Maltha: “Nee het is net zo goed Moesson, Het Indies Tijdschrift of de ICM. Maar zoals ik In mijn voorwoord schrijf ik dat om ons erfgoed te behouden, de rol van de jeugd essentieel is voor de overdracht van kennis en informatie.

Het is absoluut niet de bedoeling dat het tempo doeloe tv wordt.

“Uiteraard besteden we aandacht aan het Nederlands-Indië van vroeger, maar dan wel met een link naar nu. Denk bijvoorbeeld aan een kookprogramma, waarin je de kleinkinderen of bijvoorbeeld Nederlands-Indische foodbloggers tegen elkaar laat strijden om wie de lekkerste soto volgens het authentieke recept van hun oma kan maken. Of een reisprogramma waarin iemand van de derde generatie terug gaat naar de plekken waar zijn grootouders hebben gewoond in Indië. Of een documentaire over al die Nederlanders die zijn achtergebleven. Hoe is het hen vergaan nadat het grootste deel van hun Nederlands-Indische gemeenschap naar Nederland of andere landen vertrok.” Genoeg ideeën voor een omroep, nu nog het vereiste aantal leden van 50.000 halen.

Maltha sluit af: “Kom op mensen, voor 5,72 euro zorg je ervoor dat het erfgoed niet alleen behouden blijft, maar ook dat de verhalen van de mensen met een Nederlands-Indische identiteit gehoord worden!”

Verder lezen

Cultuur

Tentoonstelling stadsarchief van Jogjakarta laat Nederlandse teksten over oorlogsleed zien

Column     Identiteit     Historie

Column: Indisch of niet Indisch?

Portret     Interviews

#StopAsianHate-protest organisator Lesley Hinyuen: “Ook hier bestaat rassendiscriminatie nog steeds”