Oproep: gemixte stamceldonoren gevraagd!

Geplaatst in: Identiteit, Artikelen
Privéfoto - Eduard met zijn gezin

Eduard Tee (42) is iemand die graag wil weten waar hij aan toe is. Dus toen de operationeel directeur veertig werd, vond hij dat een mooie gelegenheid zijn gezondheid te laten checken ook al had hij nergens last van. De uitslag veranderde zijn leven radicaal: hij bleek chronisch myeloïde leukemie (CML) te hebben, een kwaadaardige ziekte van het bloed waarbij een toename optreedt van vooral de witte bloedcellen.

Eduard: “Natuurlijk heb ik even flink gejankt na die uitslag, maar ik ben een positief ingesteld mens. Ik begon met medicijnen slikken en die sloegen in eerste instantie aan. Toen na verloop van tijd de werking verminderde volgde een nieuwe remmer en toen die niet meer werkte kreeg ik een derde remmer aangeboden. Die leek even te werken.

Tot ik afgelopen vrijdag merkte dat mijn enkel zonder reden ineens dik en blauw werd. Al snel verschenen er vreemde onderhuidse knobbels en een koorts die maar blijft aanhouden. Ik lig nu dus al een halve week in het ziekenhuis en wordt continue onderzocht om te kijken waar die klachten vandaan komen, want die horen niet echt bij CML.”

In ieder geval is sinds kort duidelijk geworden dat ik een stamceldonatie nodig heb wil ik dit overleven.

Een patiënt kan lang niet van iedereen stamcellen ontvangen. Als de weefseltypering niet goed past ontstaan er ernstige of dodelijke complicaties. Voor Eduard is het nog eens extra moeilijk want hij is van Chinees-Indonesische afkomst en voor mensen met een niet-Westerse of gemengde afkomst is het vinden van een geschikte stamceldonor nog moeilijker.

Eduard: “Domweg omdat er wereldwijd naar verhouding maar heel weinig mensen van niet-westerse afkomst als stamceldonor geregistreerd staan. Ik ben zoals gezegd een positief ingesteld mens en haal veel kracht uit mijn geloof. Maar ik vind het heel moeilijk om niet emotioneel te worden wanneer mijn zesjarig dochtertje blijft vragen wanneer ik naar huis kom omdat ze me zo mist. Hoe mijn achtjarige zoon James dingen opvangt van de artsen die hem overstuur maken.”

“Ik hoop dat mensen na het lezen van dit stukje zich massaal gaan aanmelden als donor.

Echt, zo’n test stelt niks voor. Je krijgt een wattenstaafje toegestuurd en wanneer je dat met je wangslijm weer terug stuurt kom je in een databank van stamceldonoren te staan. Dus: doen mensen!”

Oproep

Ben je tussen de 18-55, weeg je minimaal 50 kilo en heb je een BMI tussen de 18-30 en heb je een niet-westerse achtergrond? Dan ben jij misschien wel de donor die het leven van Eduard of andere patiënten in soortgelijke situatie kan redden. Meld je aan op www.matchis.nl

 

 

 

Verder lezen

Culinair     Eten     Recepten

Recept: Trassi en Petis, wie kent het niet?

Identiteit     Artikelen

Commotie rond kranslegging terecht?

Identiteit

Ik ben een wereldburger

Menu