Recept: Daging Semur (Smoor)

Geplaatst in: Specerijen! Van Azië naar Amsterdam, Erfgoed

Vooral op Java, maar ook in andere steden en keukens in Indonesië, is ‘daging semur’ een favoriet. Mijn moeder maakte dit gerecht heel vaak. Ik durf te zeggen dat daging semur een van de meest gegeten gerecht is. Ik vind het lekker omdat, allereerst, het zoet is. De hartige en umami smaak van kecap manis, de geur van specerijen en kruiden die erin zitten zoals kruidnagel, nootmuskaat, kaneel en gember. Met deze specerijen en kruiden ben ik opgegroeid. Mijn moeder voegde, naast het vlees, gekookte aardappel en gebakken tahoe toe. Het maakt het gerecht rijk. Tot op de dag van vandaag kan ik me goed herinneren en ‘proeven’ hoe het smaakt!

Veel later dacht ik na over de geschiedenis van deze warme specerijen. Ik besefte dat er een rode lijn bestaat tussen de specerijenhandel, kolonialistische era en het ontstaan van Indonesië als land. Mijn perceptie rond dit gerecht gaat dieper dan ik eerste instantie dacht. Ik maak dit gerecht voor mijn zoon, om hem de smaak van zijn roots te laten proeven. Wanneer ik een workshop of een culinaire project heb, vertel ik over deze specerijen en de geschiedenis daarvan. Met trots! Daging semur is een voorbeeld van een mengeling van twee eetculturen op een bord.

Daging Semur (Smoor).

Ingrediënten:

 • 500 gr runderlappen/ sukade/ bavette, in stukken gesneden
 • 2 sjalot
 • 4 teentjes knoflook
 • 3 cm verse gember
 • 2 st kemirinoten (desgewenst)*
 • ½ tl gemalen nootmuskaat
 • 1 theelepel kruidnagel
 • 1 st kaneelstok
 • ¼ theelepel zwarte peper
 • 2  st daun salam/laurierblad
 • ¼ theelepel zout
 • 7 eetlepel kecap manis
 • 800 ml water
 • 1 theelepel suiker
 • 2 eetlepel olie, om te bakken

Bereidingswijze:

 1. Pel de sjalotjes en knoflook. Schil de gember. Maal de sjalot, knoflook, gember en kemirinoten fijn in de vijzel of keukenmachine;
 2. Verhit de olie in de pan. Bak de kruiden tot de geur uit komt;
 3. Voeg de specerijen en daun salam toe. Vervolgens voeg het gesneden vlees toe. Roer ze goed;
 4. Voeg na vijf minuten de kecap manis en water toe. Laat het gerecht langzaam sudderen op laag vuur voor een paar uurtjes;
 5. Breng het op smaak met suiker en zout, wanneer het vlees als mals is.

(*) De functie van kemirinoten is om de bouillon dikker te maken. Het heeft geen invloed op de smaak van het gerecht.

Verder lezen

Identiteit

Lezing over het onderzoeken van je Chinees-Indonesische roots in Voorburg

theater

Theatervoorstelling ‘Happy in Holland’ doorbreekt het stilzwijgen binnen een Chinees-Indische restaurantfamilie

Column

Column: Het leven van een paardenjongen