Tara Hetharia: “Om je te kunnen verhouden tot de ander, moet je jezelf bestaansrecht geven”

Geplaatst in: Identiteit, Portret, Interviews
De Nederlands-Indische Tara Hetharia (25) is actrice en zangeres. Bekend van verschillende films en programma’s zoals ‘SpangaS’ en vanaf de zomer te zien in een gloednieuwe serie op Videoland. Op dit moment is ze bezig met het waarmaken van een multidisciplinair project dat volledig draait om identiteit. Ze vertelt over haar bijzondere zoektocht en ontdekkingen.
Tara Hetharia

Tara staat op het punt af te studeren aan de Toneelacademie in Maastricht. Naast het meewerken aan een groepsvoorstelling, is ze zelf ook bezig met het realiseren van een visueel album. “Denk aan een videoclip van ruim tien minuten, waarin beeld, muziek en woorden samenkomen. Vijf op zichzelf staande nummers met een traditionele opbouw ga je niet tegenkomen. Het zijn meer fragmenten van gesproken woorden en gezongen teksten die in elkaar overlopen en in beeld worden gebracht.”

Verschillende disciplines vloeien als het ware in elkaar over.

Lang heeft Tara namelijk het gevoel gehad te moeten kiezen tussen zingen en acteren. Met dit project wil ze echter laten zien dat het een het ander niet uitsluit. “Twee jaar geleden creëerde ik een soortgelijk project, maar dan op kleinere schaal. Ik merkte dat die combinatie van verschillende disciplines mij juist creatiever maakte en besloot daarom om die werkwijze voort te zetten. Ik word enorm gesteund en begeleid hierin en laat mij voeden door alles wat er op me af komt. ‘Black Is King’, het visuele album van Beyoncé, is bijvoorbeeld een grote inspiratiebron geweest. Verder kwam ik ook op nieuwe ideeën door het lezen van ‘Intimiteit’, een boek van Paul Verhaeghe. Gewoonweg gesprekken hebben met mensen zijn ook heel waardevol te midden van zo’n creatief proces.”

Het visuele album draagt de naam ‘Houvast’ en behandelt het thema ‘identiteit’. Een begrip dat steeds belangrijk lijkt te worden in deze maatschappij. “Voor mij gaat identiteit over hoe  je jezelf behoudt in het samenzijn met de ander. Dat kan een persoon zijn, een maatschappij, leefwijze, carrière etc. Ik begon er vragen over te stellen en ontdekte dat je jezelf eerst bestaansrecht moet geven, wil je jezelf kunnen verhouden tot die ander op een manier die in balans is. Cijfer ik bepaalde aspecten van mezelf misschien weg? Mijn vader komt uit Surabaya, Indonesië, en mijn moeder uit Nederland. Ik ging daarom bij mezelf na welke aspecten van mij te maken hadden met cultuur, DNA en karakter.”

Eerst was ik mij niet zo bewust van mijn ‘identiteit’, maar door de jaren heen ben ik steeds meer van mezelf gaan ontdekken en vond ik de dingen waar ik meer achter wilde gaan staan.

Tara’s multiculturele deel van haar identiteit speelt niet voor het eerst een rol in haar werk. “In de jeugdserie SpangaS zag je dat ik een Indische moeder en een Nederlandse vader had wanneer ik thuiskwam. Het is nooit over mijn roots gegaan, ik was gewoon deels Indisch. Het was een gegeven dat niet uitgelegd hoefde te worden. Iets wat SpangaS naar mijn mening goed heeft aangepakt en die serie ook altijd voor gestaan heeft. De laatste jaren ben ik mij er meer bewust van geworden dat ik een bepaalde groep representeer en dat is ook voor mij nog steeds een zoektocht. Wel weet ik, dat het terugkoppelen van mijn Indische roots naar creatieve verhalen nu meer als een noodzaak voelt dan ooit.”

Dat verlangen wordt beantwoord in haar visuele album, maar ook in ‘De Vrouw van Java’. Een aankomend theaterstuk dat gebaseerd is op het boek ‘Lichter dan ik’ van Dido Michielsen.  Deze voorstelling die zal ze spelen bij Hummelinck Stuurman. “Zoals ik eerder al zei, wil ik mij dus niet op één ding focussen. Ik ben bereid verschillende avonturen aan te gaan, vast te houden en niet meer los te laten. Het zou mooi zijn als mijn visuele album werkelijk tot stand komt en ik het ook live zou kunnen performen. Een andere droom van mij is om als het ware broertjes en zusjes te maken van dit concept en nog meer onderwerpen op die manier te bespreken met een publiek. Voor nu ben ik in ieder geval dankbaar voor deze kans en de steun en liefde die ik heb gekregen van zoveel dierbaren om mij heen. Ik hoop dat mensen de boodschap van dit album op hun eigen leven weten te betrekken en in hun eigen kracht gaan staan.”

Ook al is ieders verhaal anders, met ‘Houvast’ wil ik ze aanmoedigen hun eigen identiteit te omarmen.

De crowdfunding die Tara Hetharia voor haar visuele album heeft opgezet loopt over drie dagen af. Klik hier en steun haar met een donatie zodat zij deze droom waar kan maken en anderen kan inspireren met haar verhaal.

 

 

 

 

 

Verder lezen

Eten     Erfgoed

‘Nederlandse’ babi pangang in China verkrijgbaar, terwijl Chinees-Indische restaurants hier juist verdwijnen

Interviews
Educate yourself

Neowa en Jasmijn schrijven profielwerkstuk over Molukse kwestie en willen excuses regering: ‘Mijn familie heeft kisten die altijd zijn dichtgehouden omdat ze serieus dachten dat ze terug zouden gaan’

Kunst

Expositie ‘Indonesië en de Amsterdamse School’ in Museum Het Schip