Tentoonstelling Specerijen! Van Azië naar Amsterdam

Geplaatst in: Specerijen! Van Azië naar Amsterdam

In de expositie Specerijen! Van Azië naar Amsterdam staan de specerijen in speculaas centraal. De koek, wat in eerste instantie oer-Hollands lijkt, maar waarvan de belangrijkste ingrediënten allesbehalve Nederlands zijn. 

Speculaas, wie kent het niet? Het bekendste koekje rond Sinterklaas, maar inmiddels eten we speculaas het hele jaar door. Bij de koffie, bij de thee of ín de koffie of thee, op brood of zelfs smeerbaar. Wat het koekje zo herkenbaar maakt, is de combinatie van verschillende specerijen, die sinds de Middeleeuwen al in Nederland te vinden waren. Pas in de 17de eeuw hebben ze een donker hoofdstuk gekregen in de Nederlandse geschiedenis. Met deze expositie willen we inzicht geven in hoe verschillende culturen hebben bijgedragen aan de Nederlandse eetcultuur. In het verleden tot op de dag van vandaag. De Nederlandse eetcultuur blijft volop in ontwikkeling.

Luister naar de persoonlijke verhalen van food experts zoals Maureen de Jong, Ritika Mehra, Nira Satguru, Paulami Joshi en Maureen de Jong en laat je inspireren door waardevolle kookboeken uit de 16de en 20ste eeuw.

De tentoonstelling Specerijen! Van Azië naar Amsterdam is vanaf 9 maart t/m 28 augustus 2022 te zien in het Hermitage in Amsterdam.

Verder lezen

Column

Column: Ook Japanse njai’s

Cultuur     Identiteit     Column     Historie

Column: “Een gekleurd mens wordt als minder gezien”

Identiteit     Column

Column: “Mijn oma was een buitenkamper”

Menu