#Ontdek

The White Tiger: De prijs van vrijheid in India

Geplaatst in: Cultuur
Netflix: Trailer The White Tiger

The White Tiger. Deze bekende titel staat vaak als boek op de verplichte literatuurlijst op middelbare scholen. Geen wonder. De Indiaase Aravind Adiga won met zijn debuut als auteur direct de Man Booker Prize. Daarnaast bemachtigde hij met zijn boek een plekje op de lijst van New York Times bestsellers. Inmiddels is het boek vertaald naar het witte doek en blijft het verhaal, dat zich afspeelt in India, nog steeds boeien.

 

Het maar al te bekende nummer Beware of the boys van Punjabi MC ft. Jay-Z trekt je meteen de eerste scene in. De straten op van Delhi, ergens na middernacht. In de auto zien we de rijke Ashok (Rajkummar Rao) en zijn aangeschoten echtgenote Pinky (Priyanka Chopra). Achterin zit hun trouwe chauffeur, Balram Halwai (Adarsh Gourav). Hij is opgegroeid op het platteland van India, gebukt onder armoede en de strenge hand van zijn grootmoeder. Een pientere jongen aan wie de kans op een beurs aan een goede school helaas aan zijn neus voorbij gegaan is. Balram zal het geheel op eigen houtje moeten zien te maken in India, maar dat is nog niet zo gemakkelijk. Zoals hij zelf zegt:

Je vrijheid winnen in India is zwaar. We weten niet beter dan ons te gedragen als hanen achter de tralies.

Balram doelt hiermee op de vicieuze cirkel waar een groot deel van de populatie van India in opgroeit. Velen van hen zijn als gevangen hanen op van die typische, gigantische straatmarkten. De hanen achter de tralies zien hun maatjes een voor een afgeslacht worden. Toch proberen ze zelf niet te ontsnappen uit hun te krappe kooien. Ze willen het niet of ze kunnen het niet. Balram ervaart hoe de traditionele Indiase familiestructuur sociale ongelijkheid in de hand houdt. Zodra een bediende ook maar probeert zijn meester te ongehoorzamen, zal zijn meerdere zijn hele familie martelen of zelfs uitmoorden. De enige manier om te kunnen ontsnappen uit die gevangenschap, is door bereid te zijn alles en iedereen achter je te laten. Het heeft Balram echter een tijd gekost om dit te beseffen. Net zoals hij de meeste jaren van zijn leven niet wist wat het wereldwijde web inhield.

Zeg Balram, weet je wat internet is?

– Nee meneer, maar ik kan nu direct voor u naar de supermarkt gaan en er zoveel van kopen als u wilt.

Wat betekent het voor een jongvolwassene zoals Balram om geen slaaf meer te zijn van de omstandigheden waar je in opgroeit? Daarvoor heb je de geest van een witte tijger nodig. Een van de meest prachtige en ongewone dieren die, naar men zegt, slechts eenmaal per generatie geboren worden. Een schepsel met de kracht om tegen de stroom in te gaan. Elke arme jongen, uit elk vergeten dorp kan op een dag de minister president worden van India. Heeft Balram die zogenaamde witte tijger werkelijk in zich?

Het verhaal in de film wordt verteld door Balram zelf. Jaren later, leest hij ons zijn levensverhaal voor in een email aan de premier van China. Een belangrijk man met wie hij graag zaken wil doen. Deze rol wordt op het scherm vervuld door niemand minder dan de Chinees-Nederlandse Aaron Wan. Binnenkort volgt een interview met hem over zijn ervaringen in India en zijn werk als acteur!

The White Tiger is sinds 22 janurari 2021 te zien op Netflix. Geniet van de zonovergoten cinematografie en laat je meeslepen in het intrigerende verhaal van Balram Halwai.

Verder lezen

Column

We vergeten onze wortels niet

Culinair     Column     Eten     Recepten

Chef Sylvana: “Je proeft verschil tussen Indisch en Indonesisch eten”

Culinair

Kijk mee met Aziatische topkoks!

Menu