Gratis cursus familiegeschiedenis: met Kerst uw verhaal op papier

Geplaatst in: Aanbieding, Column, Expressie, Kunst
Vilan van de Loo is onderzoekster en schrijfster. Haar interesse gaat uit naar het oude koloniale Indië. Daar schrijft ze bij voorkeur haar boeken over. Ze is ook initiatiefnemer van ‘De Indische Schrijfschool’. Zij is vaste columnist bij ons en elke week verschijnt er een nieuwe column van haar hand.

Er zijn mensen, veel mensen zelfs, die hun familiegeschiedenis willen opschrijven, en die hopeloos vastlopen. Dat krijg ik dan te horen. Ook hoe heerlijk het begon: aan tafel gaan zitten en gewoon schrijven, de woorden stroomden en stroomden. Tot er niks meer kwam. Ik knik dan altijd begrijpend. Want ja, inspiratie komt en gaat, dat is altijd zo. En dat is ook precies de reden om er niet op te vertrouwen. Waarop wel? Op een methode. Een plan. Op structuur.

Begin december geef ik een gratis cursus familiegeschiedenis voor iedereen die mee wil doen. Maakt niet uit of u al twintig keer begonnen bent of voor het eerst van uw leven over uw grootouders nadenkt, het is voor iedereen. Ik geef in vijf uitlegvideo’s een stappenplan om een korte en krachtige versie van de familiegeschiedenis op papier te zetten. Dan kunt u het met de Kerst aan de familie cadeau doen, eventueel als E-book per email.

Doe alleen mee met een realistische verwachting, zeg ik nadrukkelijk. Want tussen de eerste week van december en de laatste week zit nou ook weer niet zoveel tijd dat u een hele encyclopedie kunt schrijven waarin u alle leden van uw familiestamboom een diepgaande biografie schetst waarvoor u ook in zeven archieven onderzoek heeft moeten doen. Het is een familiegeschiedenis type kort en krachtig.

Groter kan altijd nog, eerst deze versie maken.

Ik ga nu iets droevigs zeggen, dan kunt u best overslaan als u al ‘emo’ bent van de tijd waarin we leven. In de jaren dat ik schrijfcoaching geef, heb ik het al een paar keer meegemaakt dat iemand wel aan schrijven begon, maar het niet af kon maken. Dan werd de cursist naar de hemel geroepen. Wanneer het je tijd is, weet niemand van tevoren. Daarom hamer ik altijd zo op gaan-schrijven. We zijn als mens zó kwetsbaar, dat willen we gewoon niet beseffen. Maar daarom moeten we wel doen wat we kunnen en liefst vandaag nog, een beginnetje is al goed.

Mijn leven gaat om boeken schrijven en om andere mensen te helpen schrijven. Dat doe ik via individuele coaching en soms ook via een cursus, zoals deze. Ik had ook zo’n zin in iets leuks, daarom heb ik het verzonnen. Een stoomcursus en dan over de familie. Kan het? Ik weet het zeker. En als u twijfelt, is er één manier om te ontdekken of het kan. Inderdaad: meedoen.

Verder lezen en opgeven kan hier.

Verder lezen

Column

Column: De huisjongen werd moordenaar

Column

Column: Nostalgie is een persoonlijk gemis, en geen verlangen naar het koloniale systeem

Kunst

Expositie ‘Indonesië en de Amsterdamse School’ in Museum Het Schip