Drie tips om meer te weten te komen over je KNIL-(voor)vader

Geplaatst in: Boeken, Column, Historie
Vilan van de Loo is onderzoekster en schrijfster. Haar interesse gaat uit naar het oude koloniale Indië. Daar schrijft ze bij voorkeur haar boeken over. Ze is ook initiatiefnemer van ‘De Indische Schrijfschool’. Zij is vaste columnist bij ons en elke week verschijnt er een nieuwe column van haar hand.

Hoeveel mensen in Nederland hebben een band met het KNIL? Dus via familieleden of vrienden van de familie. Misschien wel duizenden. Maar niet iedereen weet dat, of wil dat weten. De afgelopen week heb ik veel lezers en lezeressen ontmoet tijdens het spreken over mijn KNIL-boek ‘Een eervol bestaan’ en wat ik hoorde was uiteenlopend van inhoud en karakter. Een paar gesprekjes als voorbeeld. Dit was toen ik in boekhandel ‘De Kler’ in Leiden stond, achter een tafeltje bij de ingang.

Meisje: Mijn grootvader was bij het KNIL.

Ik (blij): Waar was hij gelegerd?

Meisje (ontwijkend): Meer weet ik niet.

 

Man: Mijn vader zat in…. en in…. (monoloog met jaartallen en feiten)

Ik: Schrijft u dat ook op?

Man: Daar ben ik druk mee bezig.

Ook was er iemand die naar me toekwam en vroeg waarom ik mijn tijd spendeerde aan het schrijven over een misdadige organisatie. Dus dat werd geen echt gesprek. Op de video staat het begin van mijn lezing bij Paagman. Ik was blij na alle lockdowns weer in een boekhandel te staan. Dat vrolijke is merkbaar. Verderop in de lezing werd het vanzelf serieuzer.

 

 

Wat me opvalt, is bij de meeste mensen het verlangen naar kennis over die KNIL-vader of voorvader.

Drie tips, waarmee u hopelijk verder komt. De eerste: als u alleen een naam weet, zoek dan in de stamboeken in het Nationaal Archief uw voorvader op. Een stamboek is een opsomming van feiten: waar gelegerd, waaraan deelgenomen, onderscheidingen, bijzonderheden. Dus met deze feiten is het fijn verder zoeken naar kennis, al gebruikt u alleen maar Google, het is toch een goed begin.

Tip twee: wanneer u weet waar en wanneer. Meer informatie is te vinden via verenigingen en regimenten. Kameraden zijn vaak lid van een veteranenvereniging of van een militaire vereniging zoals de Bond van Wapenbroeders. Wanneer u niet weet waar u moet beginnen, dan begint u gewoon waar het gemakkelijk is, en dan komt u via-via vanzelf verder.

De derde tip voor wie een paar generaties terug wil. Begin dan met de familie een beetje in kaart te brengen. Veel hulp zit bij de Indische Genealogische Vereniging. Ik ben ook lid. Ze verkopen ook een usb-stick met fantastisch veel oude zoek-documenten erop, een aanrader. Elk beginnetje is waardevol. Ook als het daarbij blijft. Want wie weet gaat de volgende generatie weer een stapje verder.

Verder lezen

Boeken     Column

Column: De eerste moderne Indische meisjesroman

Identiteit

Lezing over het onderzoeken van je Chinees-Indonesische roots in Voorburg

Film     Historie

De heropleving van Nederlandse nonnies in Indonesische films