Let’s go Bananas!

Geplaatst in: Aanbieding

Twee zussen hebben een Aziatisch restaurant in Utrecht: Bananas. De vrouwen zijn foodies in hart en nieren, zo leert journalist Maureen Welscher.

Wie zijn Bananas?
‘Wij, zussen Kim (37) en Linda (35), zijn Bananas! Geel van buiten, wit van binnen. Onze Chinese familie is al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw in Nederland, en alle generaties voor ons hadden door heel Nederland traditionele Chinees-Indische restaurants met welbekende gerechten als Babi Pangang en Tjap Tjoy.

We zijn foodies in hart en nieren en vragen ons wel tien keer per dag af: wat zullen we nu eens gaan eten?’

Wat is Bananas?
‘Bananas is een Aziatische foodshop in Utrecht. Bij ons bestel je zowel traditioneel Aziatisch eten als fusion en moderne Aziatische gerechten. Kies wat je lekker vindt en neem het mee naar huis, kantoor of het park. We maken eten dat we zelf lekker vinden, met verse kruiden, vlees, vis en groenten. Al het vlees en alle eieren die we gebruiken zijn biologisch. Onze gerechten en sauzen zijn huisgemaakt. Ook kun je bij ons terecht voor leuke Aziatische cadeautjes en mooie Chinese theeën.’

Hoe zijn jullie in Utrecht terechtgekomen?
‘In 2001 zijn wij in Utrecht komen wonen om te studeren en we zijn verknocht geraakt aan de stad. Utrecht is ons stadsie! We hielpen in onze jeugd thuis in het restaurant mee en daarna werkten we in verschillende restaurants in Utrecht. Op al deze plekken en van alle mensen die we onderweg tegenkwamen, hebben we geleerd lekker en goed te eten en te drinken.’

Is er een taakverdeling tussen jullie?
‘Wij doen alles samen. We staan beiden in de keuken, maar ook in de winkel. Kim is wel meer van het bedenken van hartige gerechten en Linda meer van de zoete baksels.’

Maken jullie wel eens ruzie?
‘Haha, deze vraag krijgen we wel vaker. Om eerlijk te zijn hebben we nooit ruzie. Soms is er wel een meningsverschil, maar daar blijft het bij.’

Wat is jullie specialiteit?
‘Dat is lastig kiezen. Huisgemaakte dumplings, wontons en onze vegan kimchi zijn een paar van de favorieten, maar ook het buikspek in homemade Five Spice op een bao broodje is iets waar mensen voor terugkomen.’

Waar halen jullie inspiratie vandaan?
‘Onze grootste inspiratie bron is het eten dat onze vader maakt. Hij is met onze moeder ongeveer 25 jaar lang restauranteigenaar geweest en heeft al die tijd in de keuken gestaan. Hij kan ontzettend goed koken en wij kunnen nog een hoop leren van hem. Soms kan uit eten gaan of eten op reis ook heel inspirerend zijn. En af en toe het internet natuurlijk.’

Hoe vaak wisselt het menu?
‘Met de veranderingen van de seizoenen veranderen er altijd een paar dingen op de kaart, maar er zijn ook een paar gerechten die er altijd op blijven staan. We hebben geen vaste periode om het menu te wisselen. Meestal veranderen we een paar gerechtjes en dat gaat vaak op gevoel, als wij zelf toe zijn aan verandering bijvoorbeeld.’

Nieuwsgierig geworden? Ga voor meer informatie naar Bananas.

Verder lezen

Historie
Educate yourself

Dit heeft het Nederlandse kolonialisme met de nieuwe Indonesische hoofdstad te maken

Column

Column: De Indische diaspora draagt sporen van trauma in zich mee, maar contact kan oude pijn helen

Column     Identiteit

Column: “Buitengesloten worden is voor elk kind kwetsend, remmend, heeft een beklemmend gevangen gevoel, zo niet dodelijk voor het vrije kind!”