Word nu lid van de Nederlands-Indische omroep Bersama!

Geplaatst in: Cultuur
links: San Fu Maltha; rechts: Nadadja Kemper

De Nederlands-Indische gemeenschap krijgt een eigen omroep, genaamd Bersama (betekenis: samen). Het initiatief is genomen door Nadadja Kemper en San Fu Maltha, die beiden tot de Nederlands-Indische gemeenschap behoren. Nadadja heeft al ruim 20 jaar een eigen mediabedrijf en produceerde al eerder succesvolle documentaires over Nederlands-Indische onderwerpen als ‘The Year 2602’ en ‘Buitenkampers’. San Fu Maltha is producent van o.a. de internationale bioscoophit ’Zwartboek’ en werkt momenteel aan de verfilming van Couperus’ klassieker ’De Stille Kracht’.

Vanaf heden kunnen mensen lid worden van de nieuwe Omroepvereniging Bersama.

Het is tijd om eindelijk te zorgen dat het Nederlands-Indisch erfgoed wordt doorgegeven aan de volgende generaties en aan de rest van Nederland. Zonder een eigen plek in de media blijven we onzichtbaar.

links: San Fu Maltha; rechts: Nadadja Kemper

In Nederland wonen bijna twee miljoen mensen met voorouders uit de Nederlands-Indische gemeenschap, zoals Indische Nederlanders, totoks (witte Nederlanders die generaties lang in Nederlands-Indie hebben gewoond), Peranakan-Chinezen, Molukkers, Papoea’s, Toegoenezen, Belanda’s Hitam en Timorezen. Zij voelen zich verbonden met Nederland, maar vragen zich ook nog steeds af waarom ‘hun’ cultureel erfgoed zo weinig in de Nederlandse media aan bod komt. Het idee om een eigen omroep te starten zingt dan ook al jaren rond in deze gemeenschap, vooral nu blijkt dat de eerste generatie van deze gemeenschap met het verstrijken van de jaren steeds kleiner wordt.

Ook blijkt dat met name de generaties die in Nederland geboren zijn, in steeds grotere getale zoeken naar de oorsprong van hun wortels. Daarom hebben de twee initiatiefnemers samen met een grote groep gelijkgestemden de krachten gebundeld en Omroep Bersama opgericht.

Om een uitzendlicentie te krijgen, zijn er voor 31 december 2020 50.000 leden nodig.

Lid worden kan daarna uiteraard nog steeds, maar deze worden niet meer meegeteld voor de benodigde 50.000 leden.

Omroep Bersama

Een omroep die als doel heeft programma’s te maken waarin het Nederlands-Indisch cultureel erfgoed centraal staat. De nieuwe omroep is zowel bedoeld voor de Nederlands-Indische gemeenschap (die op dit moment uit bijna 2 miljoen mensen bestaat) als de rest van Nederlandse samenleving die graag meer willen weten over dit erfgoed.

Het beoogt een (niet-politieke, niet-religieuze) moderne, culturele media organisatie te zijn. Eén die inclusief is en verbindt door zowel alle groepen mensen die te maken hebben gehad met deze meer dan 400 jaar lange geschiedenis, als de mensen die (nog) niet bekend zijn met deze geschiedenis samen te brengen.

Derde en Vierde Generatie

De omroep richt zich op een brede leeftijdsgroep, waarbij speciale aandacht gegeven zal worden aan de derde en vierde generatie. Om een zo groot mogelijke groep mensen in aanraking te brengen met het Nederlands-Indisch erfgoed, wil de omroep in oprichting wekelijks Nederlands-Indische culturele programma’s aanbieden via de televisie-, radio- en online-kanalen van de NPO.

Nieuwe leden
De initiatiefnemers denken dat er niet alleen onder de grootste minderheid van Nederland veel belangstelling bestaat voor een nu nog ontbrekende brede programmering op het snijvlak van cultuur, amusement en geschiedenis. Een programmering waarin de rijke Nederlands-Indische cultuur en de mens daarachter altijd centraal zal staan.

San Fu Maltha, zelf ook van Indo-Chinese afkomst, hoopt het benodigde aantal van 50.000 nieuwe leden voor het eind van dit jaar te behalen: “Nu is het moment waarop we de kans moeten grijpen om eindelijk aan onszelf en aan de rest van Nederland op een moderne, onderscheidende manier iets te vertellen over ons cultureel erfgoed en onze geschiedenis. Zonder geschiedenis is er immers geen erfgoed”.

Wat de redactie van MDBP betreft is een eigen omroep voor de Nederlands-Indische gemeenschap broodnodig. Laat het een begin zijn voor meer kennis van en begrip voor deze grootste ‘minderheidsgroepering’ in Nederland en ons gedeelde verleden.

Dus word ook lid! Ga naar de website en meld je aan!

Volg Omroep Bersama ook op Facebook.

Verder lezen

Boeken     Identiteit     Column

Vilan van de Loo schrijft nieuw boek over KNIL

Identiteit     Portret

Ricky Risolles: “Als je Ricky Risolles gaat filteren, dan krijg je Jaro Wolff.”

Cultuur

Nu online! Aflevering 1 van Pete en de Bananen

Menu