Adoptiepedia: Prangende adoptievragen eindelijk onder één dak

Geplaatst in: Identiteit, Interviews
Foto: Nikwi (midden) met haar biologische ouders

Toen de geadopteerde Nikwi Hoogland (26) binnen drie weken haar biologische ouders in China terug had gevonden via International Child Search Alliance (ICSA), dacht ze: “hoe kan ik dit delen met andere geadopteerden?” De adoptiewereld is behoorlijk versnipperd, vaak is er geen adequate informatie te vinden waar een geadopteerde op dat moment behoefte aan heeft. Dat moet anders kunnen, vond Nikwi. En zo werd de eventmanager en communicatiemedewerkter bij het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie ineens directeur van de door haar opgerichte Stichting Adoptiepedia.  Dit is de eerste belangenorganisatie waar Chinees en Taiwanees geadopteerden antwoorden onder één dak kunnen vinden op al hun prangende vragen over racisme, mentale gezondheid, identiteit- en rootsvragen.

Nikwi: “Een programma als ICSA is iets waar veel geadopteerden baat bij kunnen hebben bij hun zoektocht naar biologische ouders, maar niet iedereen is hiervan op de hoogte. Je maakt een adoptie-profiel van jezelf met een foto van jou als baby en een recente foto. Ook vul je de plaats in waar je bent gevonden en je geboortedatum. Dat wordt op social media verspreid. Tegenwoordig heeft iedereen een smartphone, dus dit is een hele effectieve methode om in korte tijd een groot bereik te krijgen.

Toen mijn vader mijn foto zag herkende hij mij meteen, want ik lijk als twee druppels water op mijn moeder. Ik heb ze vorig jaar ontmoet en sindsdien heb ik zo’n drie keer per week contact met mijn ouders via we-chat. Ik ben ontzettend blij met ze, maar ik noem ze nog geen familie.

Familie is voor mij een groep mensen met wie ik een verleden deel. Dat heb ik natuurlijk niet met mijn biologische ouders, maar ik sluit niet uit dat ik over een tijdje zeg: ik heb extra familie erbij.”

Ervaring doorgeven

“Veel geadopteerden, vooral geadopteerden die een slechte band met hun adoptieouders hebben denken: “als ik maar eenmaal mijn echte ouders heb gevonden, dan word ik gelukkig”. Maar zo werkt het niet. Ik heb zelf ook niet een hele fijne jeugd gehad. Mijn moeder deed wel haar best, maar door haar eigen verleden kon zij mij niet altijd de warmte geven die ik verdiende. Ik neem ze verder niets kwalijk, op hun eigen manier probeerden zij mij op te voeden en van mij te houden. Maar ik zie mijn Chinese familie zeker niet als vervanging van mijn ouders.

Ik ben heel hecht met mijn vader, zeker na het overlijden van mijn moeder vorig jaar. Door mijn ervaringsverhaal kan ik andere geadopteerden weer verder helpen.”

Dat ‘verder helpen’ gebeurt vaak op de maandelijkse “Dumpling-bijeenkomsten” bij Nikwi thuis. Hier wordt gezamenlijk dumplings gevouwen terwijl er ondertussen lichte en zware onderwerpen aan de orde komen. Wie behoefte heeft aan nog meer ondersteuning kan terecht bij het Adoptiegenootschap. In dit project worden uit China geadopteerde mensen gekoppeld aan een coach die ook geadopteerd is. Samen hebben zij via WhatsApp wekelijks contact met elkaar. Als beide partijen willen, kunnen zij elkaar ook in het echt ontmoeten.

Toekomstplannen

Nikwi heeft plannen om nog meer projecten op te starten. Voorbeelden hiervan zijn: rootsreizen, een taalcursus Mandarijn voor Chinees geadopteerden en een project om geadopteerden te ondersteunen om met hun (adoptie)ouders te praten over lastige onderwerpen zoals het verlangen om te zoeken naar biologische ouders, racisme en andere onderwerpen. “Alles staat in het teken van acceptatie, verbinding en (h)erkenning”, aldus Nikwi.

Crowdfunding  
Een enthousiast team van gemotiveerde vrijwilligers laat elke dag hun talent zien. Zonder hen is de Stichting nergens. Om Stichting Adoptiepedia nog verder te laten groeien is er geld nodig om mooie projecten te kunnen financieren en om een website te creëren. Hiervoor is een bedrag van minimaal €14.500,- nodig.

“Via onze site kan iedereen een donatie doen. Voor de gulle gever staat er een unieke beloning klaar. Het gaat daarbij om een digitaal ervaringsboekje met verhalen en een postkaarten setje ontwikkeld door getalenteerde Chinees geadopteerden.”, besluit Nikwi.

Adoptiepedia is te volgen via hun social media kanalen op Facebook en Instagram.

Verder lezen

Cultuur     Expressie     Film

Talenttraject: schrijvers/scenaristen voor films en series gezocht die diversiteit van Nederland weerspiegelen

Column

Column: Wat een foto vertelt over het leven van meneer en mevrouw Soesman, werkzaam als administrateur en vroedvrouw

Column

Column: De voormoeder als moordenares