“Ongecensureerd en uniek tijdsdocument van een feministisch icoon”
Op 17 april 2025 verschijnt De mooiste brieven van Kartini. Geselecteerd en ingeleid door Lara Nuberg en Feba Sukmana.
Hoewel ze slechts vijfentwintig jaar leefde, kent iedereen in Indonesië Kartini’s naam. Gevangen binnen de muren van de koloniale en patriarchale Javaanse samenleving schreef de jonge, ambitieuze Kartini aan het begin van de twintigste eeuw brieven vol intieme en baanbrekende gedachten en idealen aan Nederlandse penvrienden.
‘Kartini geeft ons inzicht in de betekenis van beklemmende normen, zowel op haar persoonlijk leven als op de gekoloniseerde Javaanse samenleving. Haar dromen en idealen, waar ze zo open en ontroerend over schrijft, raken aan het tijdloze verlangen om een vrij en gelukkig mens te zijn.’ aldus Lara Nuberg en Feba Sukmana
Het boek is via deze link te reserveren.
Wie was Kartini?
Raden Adjeng Kartini (1879-1904) was een Javaanse aristocrate en een voorvechtster van vrouwenrechten in Nederlands-Indië (het huidige Indonesië). Ze werd geboren op 21 april 1879 in een adellijke familie en kreeg de kans om onderwijs te volgen, iets wat in die tijd ongebruikelijk was voor meisjes.
Kartini stond bekend om haar progressieve ideeën over onderwijs en emancipatie voor vrouwen. Ze schreef veel brieven waarin ze pleitte voor gelijke rechten, toegang tot onderwijs en de modernisering van de Javaanse samenleving. Haar brieven werden na haar vroege overlijden op 25-jarige leeftijd gepubliceerd in het boek “Habis Gelap Terbitlah Terang” (“Na duisternis komt licht”), wat haar een inspiratiebron maakte voor de Indonesische vrouwenbeweging.
Haar nalatenschap wordt nog steeds gevierd op Kartini-dag (21 april), een nationale feestdag in Indonesië ter ere van haar bijdrage aan vrouwenemancipatie.