Madame Butterfly – Een radicale herinterpretatie door Char Li Chung

Geplaatst in: Cultuur

Na het succes van De Bananengeneratie en Happy in Holland keert regisseur Char Li Chung terug met een vernieuwende bewerking van Puccini’s wereldberoemde opera Madame Butterfly, geschreven door Sun Li en Vera Morina. Deze krachtige stap in het zichtbaar maken van Aziatische representatie wordt ondersteund door een briljante Aziatische cast bestaande uit Cystine Carreon, Kok-Hwa Lie, Nhung Dam, Charlotte Ha, Mei Ling Wan-Im en Lulu Streefkerk.

Het mythische beeld van de Aziatische vrouw
Puccini’s muzikale meesterwerk Madama Butterfly is al meer dan een eeuw lang wereldwijd een publiekssensatie. In de originele opera uit 1904 wordt de 15-jarige Japanse geisha Cio-Cio-San, bijgenaamd Butterfly, verliefd op de Amerikaanse marineofficier Pinkerton, die haar direct na hun huwelijk jarenlang in verwachting achterlaat.

Een erfenis van oriëntalistische verhalen
Madame Butterfly werd een blauwdruk voor talloze verhalen en films die Aziatische vrouwen portretteren vanuit een westers, mannelijk perspectief. Van Miss Saigon tot The World of Suzie Wong, Memoirs of a Geisha en scènes in Full Metal Jacket en Austin Powersweerspiegelen vooroordelen die ook vandaag de dag in de Nederlandse samenleving nog steeds voortwerken waarin Aziatische vrouwen als kwetsbaar en ondergeschikt worden afgebeeld.

Blikveld verruimen: van Meiji-periode naar het einde van de Qing-dynastie
In deze bewerking krijgt Cio-Cio-San eindelijk de kans haar eigen verlangens uit te drukken en kracht te tonen. Dit biedt een noodzakelijke correctie van de eeuwenlange misrepresentatie van Aziatische vrouwen. De voorstelling verkent ook bredere Aziatische geschiedenissen en zoomt in op het turbulente einde van de Qing-dynastie in China.

De voorstelling is te zien tot en met 17 mei in verschillende theaters door het land. Kijk voor de speellijst hier.

Verder lezen

Portret     Interviews

#StopAsianHate-protest organisator Lesley Hinyuen: “Ook hier bestaat rassendiscriminatie nog steeds”

Historie

Educate yourself

Soewardi Soerjaningrat: van banneling door pamflet ‘Als ik eens Nederlander was’ tot minister van Onderwijs

Film

CinemAsia Film Festival bestaat 20 jaar: 6 (nieuwe) filmtips