Theatervoorstelling ‘Nina Bobo: Siepa’ is een zoektocht van de derde generatie naar familieverdriet op Java

Geplaatst in: Erfgoed
Maïten de Schepper
Nina Bobo 3: Siepa is een intieme muziektheatervoorstelling in de vorm van een roadmovie. Een kwetsbaar duet tussen een jonge Indische Nederlander en haar Javaanse voormoeder. De voorstelling is van 8 maart t/m 18 mei door het hele land te zien.

In Nina Bobo 3: Siepa reist de eigenzinnige Robijn met een backpack op haar rug en met krampen in haar buik naar het land waar haar familie generaties lang heeft gewoond. In dat land hoopt ze de bron van het diepe verdriet van haar familie te vinden. De persoonlijke reis van Robijn wordt verweven met de strijd van haar Javaanse voormoeder Siepa die er alles aan doet om bij haar pasgeboren kind te blijven. Twee verhalen die onlosmakelijk verbonden zijn met de koloniale overheersing van Nederland in Indonesië.

Het decor is het onpeilbare Java, waar de oorsprong ligt van veel Indische families. Voor deze voorstelling ging schrijver en regisseur Koen Verheijden voor het eerst zelf naar Indonesië, met het doel antwoord te vinden op de vraag wie zijn Javaanse voormoeder Siepa was en wat met haar is gebeurd.

Nina Bobo 3: Siepa is het derde en laatste deel van de Nina Bobo-trilogie waarin regisseur en schrijver Koen Verheijden als derde generatie Indische Nederlander zijn familiegeschiedenis centraal stelt om verschillende perspectieven op dit verleden te onderzoeken. Alle delen zijn afzonderlijk van elkaar te bekijken.

Speellijst
▪️ 14 & 15 maart – Het Nationale Theater, Den Haag
▪️ 19 & 20 maart – Theater Bellevue, Amsterdam
▪️ 29 maart – Deventer Schouwburg
▪️ 11 april – Theater de Drukkerij, Alkmaar
▪️ 12 april – Theater De Cirkel, Heemskerk
▪️ 13 april – Theater Walhalla, Rotterdam
▪️ 25 april – Verkadefabriek, Den Bosch
▪️ 17 mei – Schuur, Haarlem
▪️ 18 mei – Theater Kikker, Utrecht

Over Koen Verheijden
Koen Verheijden (Breda, 1994) is in 2020 afgestudeerd aan de Toneelacademie van Maastricht. Hij werkt als regisseur en schrijver bij (o.a.) Theaterproductiehuis Zeeland, Het Nationale Theater, Toneelgroep Oostpool, Toneelschuur producties, Likeminds en Bloos. In 2021 won hij de Piket Kunstprijs in de categorie theater. Verheijden vertrekt vaak vanuit historische gebeurtenissen. Door middel van de geschiedenis probeert hij zich te verhouden tot het heden en huidige maatschappelijke problemen. Zijn werk heeft een sterk maatschappelijk inslag en wordt gekenmerkt door voor- en tegenstemmen naast elkaar te laten bestaan, zonder vooroordelen. Zijn signatuur is te herkennen aan een fragmentarische, poëtische en melancholische stijl. In 2023 maakte hij bij Theaterproductiehuis Zeeland de succesvolle voorstelling Water vergeet niet gebaseerd op de slavernijgeschiedenis in Zeeland.

Credits
Regie en tekst: Koen Verheijden
Spel: Bo Bojoh en Judith Noyons
Componist en muzikant: Reggy van Bakel
Scenografie: Tim Vermeulen
Kostuumontwerp: Hanne Pierrot
Lichtontwerp: Niels Runderkamp
Dramaturgie: Liet Lenshoek
Fotografie: Maïten de Schepper
Een productie van: Theaterproductiehuis Zeeland en Bloos

Verder lezen

Identiteit

Educate yourself

Nederlands-Indische familiegeschiedenis thuis uitpluizen? 9x gratis online archieven

Culinair     Erfgoed

ETEN: chef Sylvana over schildpadsoep en schildpadeitjes

Interviews

#gemeenteraadsverkiezingen

Hadassa La van ChristenUnie Amsterdam: ‘Ik wil kwetsbare mensen een stem geven en ervoor zorgen dat ze ook gehoord worden’