Gratis workshop ‘know how’: Hoe begin ik mijn verhaal op papier te zetten? De 5 grote HOE-vragen

Geplaatst in: Column
Vilan van de Loo is onderzoekster en schrijfster. Haar interesse gaat uit naar het oude koloniale Indië. Daar schrijft ze bij voorkeur haar boeken over. Ze is ook initiatiefnemer van De Indische Schrijfschool, waarmee ze mensen helpt hun verhaal op papier te zetten. Elke week verschijnt er een nieuwe column van haar hand.

Na de workshop afgelopen december kreeg ik mail over wanneer er weer een workshop kwam, graag per meteen als het kon. Dat kon niet, want ik heb tijd nodig om zoiets goed voor te bereiden. En ik zat en zit in de drukproeven-fase voor mijn biografie van Van Daalen. Dus daarom duurde het even, maar nu kan ik de nieuwe workshop aankondigen: op maandag 4 maart 2024, om 10.00 uur ’s morgens kunt u meedoen. Deze workshop Know how is vooral voor degenen die zelfstandig zijn en denken: als ik maar wist HOE het moest, dan kon ik het verhaal op papier zetten.

Welk verhaal? Van uzelf. Of van de familie. Of van uw vader of moeder of overgrootmoeder of van al uw broers of van iemand die u altijd al bewonderde en dacht: daar moet een boek over komen. Dus een verhaal.

Heeft u know how, dan was u immers gisteren al begonnen.

Iedereen die een verhaal wil schrijven, kijkt vroeger of later naar buiten en denkt: “Ja maar, hoe…” En die zin krijgt op verschillende manieren een vervolg. Hoe-vragen zijn goede vragen, ze hebben iets optimistisch. Hoe… nou zo.

In de workshop ga ik antwoorden geven op de vijf hoe-vragen die ik het vaakste hoor en die, eerlijk is eerlijk, ook belangrijk zijn. Met die antwoorden en de praktische tips die u krijgt, kunt u aan de slag. Kom naar de workshop als u wilt leren wat het antwoord is op deze hoe vragen:

  • 1. Hoe begin ik?
  • 2. Hoe kom ik aan structuur?
  • 3. Hoeveel tijd kost het schrijven?
  • 4. Hoe vind ik informatie?
  • 5. Hoe maak ik er een boek van?
  • Als bonus-vraag neem ik mee: Hoe ga ik om met de familie? Dus hoe te interviewen en hoe om te gaan met weerstand en moeilijke reacties.

Erna weet u dus hoe u begint, wat structuur is, u kunt een inschatting maken over de tijd die u eraan kunt of wilt besteden, u heeft iets geleerd over vindplaatsen en hoe u van een document in de computer tot een boek komt. Dus al met al een handleiding hoe van A naar B en dan naar Z te komen. En u begrijpt, dit komt uit mijn praktijk als schrijfster. Elke keer als ik aan een nieuw boek begin, sta ik ook voor moeilijke hoe-vragen.

De workshop is online in de vorm van een webinar. U kunt mij zien en horen (als de techniek meewerkt), maar ik u niet. Dat is de software. Het is geen Zoom, waarin iedereen in beeld is. Dus u kunt gewoon thuis blijven en in de pyjama hangen, heerlijk.

En het is gratis. Wegens ik deel mijn kennis graag met u. En ik heb nou wat tijd. Straks ga ik weer kopje onder in de voorbereidingen van de Tong Tong Fair, daar ga ik het een en ander doen. Dus als u denkt: ik ga ook wat opschrijven en ik hoef alleen maar te weten hoe, dan bent u van harte welkom.

Verder lezen

Cultuur     Erfgoed     Artikelen

Meer Dan Babi Pangang onderdeel expositie Wereldmuseum

Column

Column: Paatje Phefferkorn, een groot gemis voor de Indische gemeenschap

Column     Identiteit     Artikelen

Marcel van Doorn: “Ergens was ik niet gelukkig”