Boekentip: Het dossier van de drakendoder

Geplaatst in: Boeken
Bron: omslag boek

Elke week publiceren we een boekentip op Meer Dan Babi Pangang. Vandaag Het Dossier van de Drakendoder van beeldend kunstenaar en schrijver Clyde R. Lo A Njoe.

Lo A Njoe is in 1948 geboren op Aruba uit Surinaamse ouders. Hij schrijft in dat bijzondere Nederlands zoals zich dat ontwikkelde in ‘de West’. Hij debuteerde in 1982 als dichter en ‘pas’ in 2016 als romanschrijver met Parelmoerpoeder, een indrukwekkend boek over overleven in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mallura, zijn tweede roman uit 2018, is een tot het einde intrigerende roman over de onopgehelderde dood van Edgar Ellan Poe, knap geschreven in de traditie van de 19de eeuwse literatuur.

Het dossier van de drakendoder

Het dossier van de drakendoder speelt zich af in het broeierig Amsterdam, midden jaren ’80 van de vorige eeuw. Vroeg in de morgen ligt een jonge man zwaargewond op de brug tussen de Lange- en de Korte Niezel in de Amsterdamse binnenstad. Tegen de tijd dat de politie en hulpinstanties zijn gearriveerd, is hij overleden. Wie is dit slachtoffer van de zoveelste moord in de Amsterdamse ‘rosse buurt’, in een tijdsbestek van nog geen jaar? En wie is de dader?

Bij de zoektocht naar de achtergronden en het gelijktijdig ontrafelen van de menselijke tragedie die deze moord kenmerkt, wordt de lezer binnengeleid in twee totaal verschillende werelden. Enerzijds de schemerige omstandigheden waarin de moordenaar opgroeit; anderzijds de zorgeloze, zonovergoten omgeving die het leven van het slachtoffer bepaalt voordat hij naar Europa vertrekt om vervolgens abrupt zijn vreselijk noodlot tegemoet te gaan in de Amsterdamse binnenstad.

Destijds verklaarde een caféhoudster op de Nieuwmarkt dat het een onweerlegbaar feit was dat jonge Chinezen de heroïne naar Amsterdam brachten en hiermee hun louche lucratieve handel dreven, die na verloop van tijd niet te beheersen viel. De heroïnehandel vormt de leidraad van deze roman, die uitmondt in een psychodramatisch debacle. De Chinese triades – ook wel ’tongs’ genoemd – waren nauw betrokken bij deze vorm van georganiseerde misdaad. Maar zelfs in deze harde, barre, donkere wereld weten liefdesrelaties te ontluiken en zich staande te houden.

Verder lezen

Column

Column: De onafhankelijkheid van Indonesië heeft ons niet verlost van het koloniale apartheidstrauma

Column

Column: Comité Indië Weerbaar in Nederland

Column

Column: Moeten we boeken met ongewenst taalgebruik blijven lezen?