Boekpresentatie biografie Franz Junghuhn van Ulbe Bosma

Geplaatst in: Boeken, Cultuur
Tekening van de noordzijde van de Merapi, waarop Junghuhn zichzelf op de voorgrond tekende

Franz Junghuhn (1809–1864) was een Duitse arts, geoloog en botanicus die zijn leven wijdde aan het in kaart brengen van de natuur op Java. Hij beklom tientallen vulkanen, bestudeerde hun vorming en beschreef in detail de geologie, vegetatie en het klimaat van het eiland. Junghuhn zag de natuur als een samenhangend geheel. Ook de mens maakte daar volgens hem onlosmakelijk deel van uit.

Niemand kende het vulkanische landschap van Java beter. Junghuhn tekende kraters, verzamelde duizenden planten en fossielen en documenteerde zijn waarnemingen met grote nauwkeurigheid. Zijn werk vormt nog steeds een belangrijk onderdeel van de bibliotheekcollectie van de KNAW.

Over zijn leven en werk verschijnt nu “Leven op een vulkaan”, een biografie van Ulbe Bosma, historicus aan de Vrije Universiteit en senior onderzoeker bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Bosma doet al jaren onderzoek naar koloniale geschiedenis, internationale arbeidsmigratie en grondstoffengeschiedenis. In 2023 verscheen zijn boek The World of Sugar bij Harvard University Press, over de wereldwijde impact van suiker op politiek, economie en gezondheid. Zijn nieuwe boek over Junghuhn is onderdeel van diezelfde zoektocht naar de verhouding tussen mens, landschap en macht.

De boekpresentatie vindt plaats op maandag 15 april bij het IISG in Amsterdam. Tijdens de middag spreken:

Geert de Snoo, directeur onderzoeksbeleid bij de KNAW en hoogleraar milieubiologie aan de Universiteit Leiden. Hij werkte eerder als directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie en houdt zich bezig met biodiversiteit in menselijk beïnvloede landschappen.

Laura van Hasselt, historicus en docent aan de Universiteit van Amsterdam, met expertise in biografie en de cultuurgeschiedenis van de negentiende eeuw.

Rose Spijkerman, onderzoeker en publieksmedewerker bij het IISG. Zij werkt aan het toegankelijk maken van archieven voor een breed publiek en interviewt Ulbe Bosma over het boek.

Er is aandacht voor Junghuhns ecologische visie, zijn positie binnen het koloniale systeem, en de dilemma’s rond het schrijven van biografieën van negentiende-eeuwse mannen. Ook wordt gereflecteerd op de relevantie van Junghuhns ideeën in het licht van hedendaagse ecologische vraagstukken.

U kunt zich via deze link aanmelden voor de presentatie.

Verder lezen

Identiteit     Portret     Interviews

Sabrina Putri: “Ik mis mijn Indonesische kant steeds meer”

Identiteit     Interviews     Expressie

Iris van Santen over intergenerationeel trauma: ‘Bij mij kwam veel emotie los waarvan ik niet wist dat het er was’

Kunst

Expositie ‘Indonesië en de Amsterdamse School’ in Museum Het Schip