Chinese afhaal 2.0: Chinese Box Club

Geplaatst in: Interviews, Eten, Recensies

Chinese Box Club

Aihua en haar broer Lide Chung zijn beide ondernemers. Zij hebben Restaurant Azië, dat al 40 jaar bestaat, overgenomen van hun ouders. Toen hun ouders hen vroegen of zij wel zeker wisten of zij het écht wilden overnemen waren Aihua en Lide vastberaden. Onlangs hebben zij een nieuw concept gelanceerd, de Chinese afhaal 2.0. De naam: Chinese Box Club. Ik ging met Aihua in gesprek.

Wat is de Chinese Box Club?

‘Wat wij gedaan hebben: ten eerste hebben we de kaart veel simpeler gemaakt. We hebben de Chinese Box Club een nieuwe setting van afhaal meegegeven, een nieuwe look and feel. We hebben ook gekeken naar wat nou stereotype is aan een Chinese afhaal. Vaak zeggen mensen: dat zijn de nummertjes die erachter staan, of de luikjes, dat zijn bepaalde dingen die naar boven komen. Daarna vroegen we ons af: wat kunnen we dan gebruiken daarin om toch een stukje herkenbaarheid te hebben daarin en een knipoog naar de traditionele afhaal? We hebben zo bijvoorbeeld de luikjes behouden om die beleving terug te laten komen. Maar als de moderne afhaal hebben we wel een stukje techniek toegevoegd: bestellen aan de kiosk met pin betaling. Nummertjes die afgeroepen worden laten we zien boven de luikjes dat ze hun bestelling kunnen halen.

Dit is tegelijkertijd ook een pilot, als het werkt willen we ook uitbreiden. We wilden De Chinese Box Club een identiteit geven welke een franchise kan zijn. Wanneer er meer behoefte is wordt er gekeken in welke steden dat zijn. Bij uitbreiding is het de bedoeling dat er een centrale keuken is waaruit je 1 soort saus aanlevert, zoals voor de babi pangang, zodat het overal hetzelfde is. Kwaliteit heb je dan ook in handen. Hier bepaalt dan één  team de smaken. Alhoewel de kwaliteit van de wok gerechten afhankelijk is van de kok. Hij/zij moet dan getraind worden om zo dicht mogelijk bij de gewenste smaak te komen.’

Wanneer is Chinese Box Club ontstaan?

‘Eind juni 2019.’

Waarom zijn jullie de Chinese Box Club begonnen?

‘We zagen dat er landelijk een tendens was dat er steeds meer traditionele Chinees-Indische restaurants en afhaaltentjes gingen sluiten terwijl de behoefte daarnaar nog steeds bestaat. Het is zonde als dat zou verdwijnen. Het zou mooi zijn als we dat kunnen behouden, maar dan niet in de oude vorm maar nieuw.’

Porties?

‘De porties zijn genoeg. De tijd van veel voor weinig kan niet meer. Lonen en inkopen moeten ook betaald worden, alles om je heen wordt duurder, de prijs van het eten gaat ook mee.’

Favoriete gerechten?

‘Babi pangang en saté worden altijd genomen. Het assortiment is uitgebreid met gerechten zoals rundvlees teriyaki en kip Thaise curry. Het smaakpallet is meer uitgebreid, je proeft meer Azië dan alleen Chinees.’

Toekomst Chinees-Indische Restaurants?

‘Dit zal in de hoedanigheid van vroeger niet meer bestaan. Het bestaat nu al bijna niet meer. Ik denk dat er in de restaurants een opsplitsing komt van Chinees of Indonesisch. In de afhaal zal de babi pangang, saté met de rest toch bij elkaar blijven. Het blijven makkelijke gerechten om te maken voor de afhaal. De Chinese keuken zal zich meer richten op authentieke smaken. De babi pangang zal wel blijven bestaan, elke generatie groeit ermee op. Vroeger kwamen de ouders met hun kinderen. Nu komen die kinderen zelf met hun kinderen.’

Redenen dat Chinees Indische Restaurants sluiten?

‘Het is hard werken, het is een erg arbeidsintensieve keuken en de werkdruk is heel hoog. Personeel, de nieuwe generaties, gaan er niet meer voor. Zelfs mijn ouders zeiden: “Het is leuk en wel dat je de zaak wil overnemen maar ga je dat wel kunnen? Het is 7 op 7 en 24/7.” Ze zeggen dat dit eigen is aan ondernemen, maar het is meer dan alleen ondernemen.’

Aihua:

Go with the flow, gewoon gaan en dan kijken hoe het uit komt.

Waar zijn jullie nog meer mee bezig?

‘Met gemeente Limburg proberen we deel te nemen aan een programma zodat jongeren hier ook stage kunnen lopen en de Aziatische keuken kunnen leren kennen. Het is van de Gilde Opleiding in Limburg, verschillende horecaondernemers in Weert zijn erbij aangesloten. We proberen meer open te zijn als Chinees restaurant.’

Op bezoek bij Chinese Box Club

Voor het eerst waande ik mij in het diepe Zuiden van Nederland. Ondanks het feit dat ik ben opgegroeid in Brabant, was ik nog nooit in Limburg geweest. Mijn eerste stop in het verre zuiden werd Weert.

Sinds eind juni huisvest aan het Oranjeplein de Chinese Box Club. Jarenlang was dit de plek van een ‘traditioneel‘ Chinees-Indische Restaurant: De Pauw, te herkennen aan het enorme gele uithangbord met grote rode letters. Deze ouderwetse Chinees heeft nu plaatsgemaakt voor de afhaal Chinees 2.0.: Chinese Box Club. De club is modern, de kleuren zijn blauw, wit, rood en een lichte houtkleur. De stijl is modern minimalistisch en je kunt er enkel afhalen.

De eigenaren zijn broer en zus Lide en Aihua Chung. Tevens eigenaren van Restaurant Azië, ook in Weert.

Bij binnenkomst word je gegroet door een vriendelijke mevrouw in een zwart poloshirt met een subtiel logo van de zaak. De zaak heeft enkele zitbanken en bestellen doe je via een grote touch screen aan de muur. Wat ik erg leuk vind aan de zaak is dat er niet één afhaalluikje is, maar vijf! Én in deze zaak mag de klant zelf het luikje openschuiven.

De kaart van de Chinese Box Club is simpel en overzichtelijk. Geen grote bruine map met eindeloze pagina’s en een eindeloze variatie aan gerechten. Deze kaart heeft een voor- en een achterkant en daar mag je het mee doen.

Uiteraard staan de oude bekenden op de kaart, de babi pangang, de foe yong hai, de tjap tjoy en niet te vergeten, de saté. Maar de kaart is uitgebreid met Japanse gerechten zoals verschillende soorten ramen (noedels in soep).

Ik ben benieuwd naar hoe het smaakt, ik heb het vaak voorbij zien komen in mijn vaders restaurant en heel af en toe bestel ik zelf ook wel eens een sateetje. Ook al zijn het dezelfde gerechten, elke chef bereidt het toch weer anders.

Ik raak het scherm aan om te bestellen, maar voel me een beetje een hork. Ik groeide op zonder mobiel en internet en voel me toch een beetje ontheemd als ik niet bij een persoon kan bestellen. Het duurt voor mijn gevoel net iets te lang voordat ik de bestelling heb voltooid, maar dat ligt meer aan mij want het systeem is erg makkelijk te bedienen en recht toe recht aan.

 

Ik ga voor de Family Box, daar zitten al vier stokjes saté bij, daarnaast mag ik drie gerechten uitkiezen en nog twee bakken nasi, bami of witte rijst. Qua hoeveelheid is er niets veranderd. Op aanraden van Aihua neem ik de Dchingis Khem (pittig gekruid gerecht met varken, kip en rundvlees en verschillende groenten) en garnalen in gong bao saus.  Tenslotte kies ik de foe yong hai. Binnen een half uur is het klaar. Het nummer wat op mijn bon staat verschijnt op de muur boven de luikjes. Ik loop naar het middelste luikje en trek het omhoog. Daar staat de kartonnen doos met mijn eten. Het heeft toch iets magisch om zelf het luikje open te mogen trekken en vervolgens zelf je eten eruit te halen.

De Dchingis Khem en de garnalen zijn heerlijk. Dit zijn gerechten die ik thuis ook zou eten. De foe yong hai en saté, het smaakt inderdaad iets anders dan in mijn vaders restaurant, maar het zijn vertrouwde smaken.

De Chinese Box Club is een frisse wind door de bubbel van Chinees-Indische Restaurants. Aihua en Lide hebben hun best gedaan om de beste elementen van het oude vertrouwde in een nieuw jasje te steken en dat is hun zeer goed gelukt. Het interieur en de stijl van de afhaal, het nieuwe logo, de vernieuwde kaart, het werkt. Dit concept zou wel eens de redding kunnen zijn van de Chinees-Indische Restaurants die verloren dreigen te gaan.

Vergeet overigens niet hun website te bezoeken. De dansende rijstkorrels brengt je in een soort van meditatieve staat: https://chineseboxclub.nl

Verder lezen

Identiteit     Interviews     Film     Kunst

Regisseur Juliette Dominicus: “Als derde generatie Indische Nederlander voel ik een leegte”

Identiteit     Recensies

‘Honolulu King’ Anne-Gine Goemans

Expressie     Historie     Kunst

#Ontdek

Tentoonstelling: Het China van fotografe Ellen Thorbecke