Geplaatst in: Eten, Recepten

Recept Chinese Bosui Pannenkoeken 

Foto: Jinai Looi

Chef Jinai Looi is eigenaresse van Het Zesde Geluk. Het Zesde Geluk wil iedereen in Nederland goed en authentiek Chinees leren koken. En om thuis alvast een voorproefje te krijgen deelt ze haar favoriete recept: Chinese Bosui Pannenkoeken:

蔥油餅 Cōng yóu bǐng

(voor 6-8 stuks)

Letterlijk vertaald heten deze bosui pannenkoeken “ui en olie koek”, mijn favoriete Chinese gerecht dat ik als ontbijt, lunch, snack en bij het avondeten kan eten. In China en wereldwijd staan ze meestal in het Engels als  scallion pancakes op het menu. Dit gerecht leerde ik als klein meisje van mijn moeder en haar vriendinnen -die ik altijd tantes noemde- maken.

De traditionele pannenkoek met bosui en sesamolie als vulling, bestaat uit verschillende dunne krokante laagjes, beetje bladerdeeg-achtig deegje, dat je krijgt door de pannenkoek heel dun op 2 bepaalde wijzen te rollen. Dit gerecht is heerlijk, leuk en niet moeilijk om zelf, met vrienden en/of met kleine en grote kinderen, te maken.

Gebruik de hele bosui (groene en witte gedeelte) en 100% sesamolie voor de beste smaken!

Ingrediënten:

3 kopjes bloem
1 – 1,5 kop lauw water
3 stuks bosui (lente-ui)
4 eetlepels sesamolie
8 eetlepels plantaardige olie (bijv. zonnebloemolie)
Zout (naar eigen smaak)

Stap 1

Meng de bloem met lauw water en snufje zout en roer het met een spatel totdat het water met het meel is vermengd. Kneed het daarna met je handen totdat het niet meer kleeft en een mooie egale structuur heeft. Is het te kleverig, doe er dan wat bloem bij. Is het te stevig, doe er dan wat water bij. Bedek het met doorzichtige huishoudfolie en zet het een half uur in de koelkast.

Stap 2

Was de bosui, dep goed droog en snijd het in fijne ringen.

Stap 3

Meng de sesamolie met (4 el) plantaardige olie en een snufje zout in een kommetje.

Stap 4

Neem het deeg en kneed het nog even door en maak een lange rol om vervolgens kleine bolletjes van 5 cm diameter te maken.
Neem 1 bolletje, maak het een beetje plat en rol met een deegroller tot een dunne ronde pannenkoek. Strijk met een kwast een laagje van het  sesamoliemengsel over de pannenkoek en leg er een laagje bosuitjes op. Strooi een klein beetje zout op de pannenkoek. Rol vervolgens de pannenkoek zo strak mogelijk op tot een rolletje (zoals een Hollandse pannenkoekrol) en rol deze weer in een “drolletje” op. Druk deze plat en rol vervolgens het weer uit tot een dunne pannenkoek. Maak zo de rest van de bolletjes deeg tot mooie pannenkoeken. Bestrooi de pannenkoeken met wat bloem om het aan elkaar plakken te voorkomen.

Stap 5

Verhit een koekenpan en doe een klein beetje olie in de pan. Bak de pannenkoekjes in de hete pan, keer het regelmatig om, totdat ze goudbruin en krokant zijn. Let op dat ze niet verbranden! Snijd de pannenkoeken in puntjes en serveer ze als ze nog heet zijn.

Tip: serveer bij de pannenkoeken een dipsaus! Dit kan een zoete of pikante chilisaus (bijvoorbeeld: Lau Gan Ma Chili olie) zijn of een (lichte) sojasaus met fijngesneden verse chili pepers en bosui.

Variaties met extra smaak: gebruik naast de bosui ook andere ingrediënten: zoals bieslook, knoflook, rode ui, koriander, geweekte gedroogde Chinese champignons (shiitake), zwarte bonen, Chinese ingemaakte radijs (preserved radish), chili peper (vers of gedroogde), chili olie en/of andere kruiden en groenten.

Variaties met vlees: bak (varkens-, runder-, kippen- of vegan-)gehakt met een beetje olie in een wok/koekenpan en breng het op smaak met peper en zout (en eventueel chili pepervlokken), laat deze goed afkoelen en voeg deze samen met de bosuitjes over de ronde pannenkoek voordat je deze oprolt.

Heb je na het lezen van dit recept honger gekregen? Jinai Looi is creatieve duizendpoot ook eigenaar van Het Zesde Geluk waar je naast gerechten bestellen ook kookworkshops kan doen. Je kan nu de workshops voor 2020 boeken!

Tagged: bosui, chef, China, chinees, Chinese gemeenschap, column, Cōng yóu bǐng, Jinai Looi, pannenkoek, Recept, Spotlight

Verder lezen

Menu