Column: O, die geweldige grote Indische families, waar zijn ze?

Geplaatst in: Column
Via Rijksstudio: Groepsportret van Indonesiërs en Europeanen voor een gebouw in Purworejo, vermoedelijk bij een feestelijke gelegenheid, 1917. Link: http://hdl.handle.net/10934/RM0001.COLLECT.600390
Vilan van de Loo is onderzoekster en schrijfster. Haar interesse gaat uit naar het oude koloniale Indië. Daar schrijft ze bij voorkeur haar boeken over. Ze is ook initiatiefnemer van De Indische Schrijfschool, waarmee ze mensen helpt hun verhaal op papier te zetten. Elke week verschijnt er een nieuwe column van haar hand.

Er zijn Indische families, van naam en faam, groot en vertakt in ik weet niet hoeveel hoofdtakken en zijtakken en bescheiden kleine takjes die het leven ook waard zijn, en toch denk ik: waar zijn ze? Waar zijn die geweldige grote Indische families?

Misschien komt het door de corona-tijd, maar ik heb de indruk dat er voor die periode veel meer bijeenkomsten waren. Meer reünies. Ook van scholen. Van steden. Ik herinner me een grote bijeenkomst van Bandoengers waar een informatiestand was met van alles over Hotel Homann. De meesten die er waren wisten alles al daarvan, genoeg die er nog hadden gedanst, maar ik niet, nooit, dus ik stond met grote ogen te kijken. Ook herinner ik me een overweldigende Soerabaja Fuif – met hoofdletters – in een hotel. Er was een foto-tentoonstelling op grote panelen gemaakt, zig-zag door de zaal met een volle dansvloer. Het was zo veel, dat ik buiten op een bankje even moest pauzeren. Dergelijke fuiven zijn er geloof ik niet meer.

En altijd als ik zo rondzwierf, ontmoette ik vroeger of later iemand met een achternaam waar ik meteen blij van werd. Want dan wist ik dat zij uit een grote Indische familie kwamen:

  • Angenent (de eerste keer was op een bijeenkomst in Groningen, toen kreeg ik eten mee voor in de trein terug);
  • (Van) Motman (ooit was ik op een familiedag, een van de mooiste dagen uit mijn leven tot dusver);
  • De Clercq Zubli (zeldzaam, Wieteke van Dort zong het immers al: “meneer de Clercq Zubli, hij is ook al dood”);
  • De la Croix;
  • Dezentjé (dan zeg ik altijd tegen mezelf nou niet weer over gif beginnen);
  • Van Prehn (ook zeldzaam maar wel een mooie naam);
  • Lapré (altijd aangenaam);
  • Trouerbach.

Ik weet dat er veel reünies en bijeenkomsten gestopt zijn, omdat het bestuur zich te moe en oud voelde en er geen jongere aanwas kwam. Het KRIS is ter ziele gegaan, dat was een samenwerking van verschillende scholen uit Indië. Op de bijeenkomst kwamen tachtigplussers die enorm goed konden jiven. Dat je meteen ziet: zo hoort het.

Op de website van de Stichting CAS-Reünisten las ik iets over de “laatste” reünie. Hopelijk komt er weer een volgende. Ja, nee, er is volop Indisch verenigingsleven, daar gaat het me niet om. Pelita organiseert van Leeuwarden tot aan Maastricht en terug allerlei bijeenkomsten, zelf ben ik lid van drie clubs die bijeenkomsten met muziek en bingo houden, maar ik bedoelde de steden. De scholen. Alleen voor Nieuw-Guinea kun je nog terecht, is mijn indruk.

Het mooie van dat soort bijeenkomsten is die gedeelde achtergrond, het bezit van een eigen wereld in dat grote Indië. Dat iedereen van een school die ene docent nog kan beschrijven, en wie op wie verliefd was, en dan de namen erbij, en ook hoe het afliep. Ook dat is Indië: hoe de grote oude Indische families met elkaar verknoopt raakten, en er zo eigenlijk een nieuwe en nog grotere Indische familie kwam.

Misschien komt het terug. Dat kan best, de jongere generaties zijn zoek naar het verhaal van hun familie. De beste manier is de klassieke manier van iedereen bij elkaar roepen. Oud en jong, vragen en antwoorden bij elkaar, muziek en snacks, een heerlijke dag.

Verder lezen

Boeken     Historie
Educate yourself

Garoedaprijs voor koloniale jeugdboeken: ‘Koloniale propaganda moet beginnen bij het kind’

Column

Column: Hoe de Indische burgemeester van Amsterdam het koloniale systeem prees in een toespraak

Column     theater

Column: Marie Oord en de Komedie Stamboel, het muzikale volkstheater met inhoud