Column: “In Jakarta zijn ze gewend aan overstromingen”

Geplaatst in: Column, Reportage

Kai Yin Or is diversiteitsexpert en daarnaast columniste bij Meer Dan Babi Pangang. Ze is geboren in Maastricht, haar ouders komen uit Hong Kong en ze is woonachtig in Jakarta. Deze keer schrijft ze over de overstromingen in Jakarta.

Banjir’ (overstroming) is één van de woorden die je in Jakarta snel leert en moet kennen. Elk jaar in het regenseizoen staan verschillende buurten in de stad onder water. Dat gebeurt omdat de stad elk jaar weer een beetje zinkt, de rivieren door de regen volstromen, het water over de oevers gaat en/of door de riolering, die de afvoer niet meer aan kan.

Elk jaar weet men weer in welke buurten er huizen zullen onderlopen.

Onder water gelopen huis in Jakarta.

Wij wonen in een expatwijk en zitten relatief hoog, dus vaak blijft de waterschade beperkt. Als er bij ons thuis waterschade is, komt dat door lekkage aan het dak of door het regenwater dat via kieren in de muren binnenkomt. Na elke hevige regenbui moeten we dweilen en met doeken de vloeren droog vegen. Vervelend, maar bij ons valt het dus wel te overzien. Een groter probleem is de elektriciteit die door de regen voor langere tijd uitvalt.

Vannacht was weer zo’n nacht met veel en langdurige regen. De zoveelste nacht op rij. In verschillende buurten in de stad zijn weer ‘banjirs’. Vooral in buurten die lager liggen. Bij ons ligt de elektriciteit eruit, bij onze hulp staat het huis onder water en bij vrienden is er ook water binnengekomen. Vanochtend en vanmiddag waren sommige winkeliers druk bezig met hun koopwaar redden, schoonmaken en poetsen. Bij een weeshuis waren de kinderen vannacht al bezig met het hogerop zetten van hun spullen.

Het feit dat de mensen in Jakarta dit gewend zijn, is nog het meest verbazingwekkend.

Zodra het dreigt te overstromen, weten ze: spullen hogerop zetten of verplaatsen naar een hogere verdieping (als het niet een gelijkvloerse woning is). Na de overstroming is het: de spullen die gered zijn schoonmaken en weer door. Mensen vinden het vervelend maar ‘dit hoort erbij’, vrijwel elk jaar weer. Is dit de veerkracht van Jakartanen? Of is het fatalisme, want je kunt er toch niks aan doen? Ik blijf me verbazen over de ‘acceptatie’ die onder de Jakartanen heerst.

Komende nacht is er nog meer regen voorspeld. Ik houd mijn hart vast en hoop dat er niet nog meer schade komt voor velen in Jakarta.

Verder lezen

Aanbieding

Let’s go Bananas!

Boeken

Lang Leven – Het verhaal achter een Chinese toko

Erfgoed

Tofu à la Jinai

Menu