Expositie ‘Indonesië en de Amsterdamse School’ in Museum Het Schip

Geplaatst in: Kunst
Klok batik op hout door Louis Bogtman ca 1925. Collectie Museum Het Schip. Foto Melle van Maanen

Van 1 december t/m 27 augustus 2023 presenteert Museum Het Schip een tentoonstelling over de relatie van de Amsterdamse School met Nederlands-Indië, het tegenwoordige Indonesië. Met film- en fotomateriaal, tekeningen, prenten en toegepaste kunst laat de tentoonstelling zien hoe de Nederlandse architectuurbeweging werd beïnvloed door de vormen, kleuren en materialen uit de voormalige kolonie.

De Indonesische vormen, kleuren en materialen maakten op de vernieuwers van de Nieuwe Kunst en de Amsterdamse School diepe indruk. Vooral de tempelcomplexen, de volksarchitectuur en de ambachten werden door hen met veel interesse en waardering bestudeerd. Sommigen reisden naar Nederlands-Indië, maar de meesten deden indrukken op tijdens internationale wereldtentoonstellingen. Bijvoorbeeld in 1910 in Brussel, waar Indonesische ambachten als het batikken en het vlechten werden vertoond.

Tekst gaat verder onder de foto

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Museum Het Schip (@museumhetschip)

In de tentoonstelling Indonesië en de Amsterdamse School krijg je de Indonesische invloed op gebouwen, beeldhouwwerken en toegepaste kunst van de Amsterdamse School te zien. Een mooi voorbeeld zijn de golvende daken van de Minangkabauhuizen uit Sumatra, een van de eilanden van Indonesië. Die vind je als beeldrijm terug in huizen van de Amsterdamse School van rond de jaren twintig. Ook andere Indonesische vormen, zoals de gunungan en de mythische naga-draakslang, zijn door de vormgevers van de Amsterdamse School verwerkt in meubels, metselverbanden en kunstvoorwerpen.

De tentoonstelling geeft niet alleen een Nederlandse kijk. In filmfragmenten vertellen Indonesische experts op het gebied van kunst en architectuur over de Indonesische invloeden op de Amsterdamse School.

Aan de tentoonstelling zijn evenementen verbonden.

Verder lezen

Boeken     Expressie

Kijk- en leestips over de anticommunistische massamoord in Indonesië (1965-1966) en de nasleep hiervan

Historie
Educate yourself

Dit heeft het Nederlandse kolonialisme met de nieuwe Indonesische hoofdstad te maken

Column

Column: De Indische diaspora draagt sporen van trauma in zich mee, maar contact kan oude pijn helen