Ontmoet onze foodexperts!

Geplaatst in: Specerijen! Van Azië naar Amsterdam

Het Amsterdam Museum heeft Julie Ng van Stichting Meer Dan Babi Pangang gevraagd als gastcurator. Hieruit is de tentoonstelling Specerijen! Van Azië tot Amsterdam ontstaan. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de expositie, die gaat over de Aziatische invloed op de Nederlandse eetcultuur. Julie Ng richtte voor de tentoonstelling twee ruimtes in waarin heden en verleden samenkomen. Bezoekers worden ondergedompeld in de geschiedenis van specerijen en kunnen onder andere een audiotour volgen en (kook)video’s bekijken. De expositie is van 9 maart tot en met 28 augustus 2022 te zien in Hermitage Amsterdam. Ontmoet hier de foodexperts uit de audiotour en (kook)video’s.  

Charlotte Kleyn

Charlotte Kleyn is culinair historica, journalist en conservator van de Collectie Geschiedenis van de Voeding bij het Allard Pierson, Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast schrijft voor ze Het Parool en Trouw en publiceerde de boeken ‘Luilekkerland: 400 jaar koken in Nederland’ (2018) met haar vader Onno Kleyn en ‘Trek, eten onderweg, toen en nu’ (2021).

Fotograaf: Ashkan Mortezapour

Maureen Tan

Maureen is de jongste dochter van een Indische moeder en een Chinese vader. Ze groeide op met haar moeders kookkunsten. Rijst, vers bereidde gerechten en heel belangrijk: zelfgemaakte ‘boemboe’. Toen haar moeder half verlamd raakte, stond eerst haar vader en zusters en later ook Maureen een enorme taak te wachten; het overnemen van het koken. Menigmaal zijn ze met de vijzel, snijplank of lepel naar de woonkamer gewandeld om aan moeder te vragen of de boemboe wel goed op smaak of goed qua kleur en textuur was. Enige tijd later besloot haar moeder de recepten voor haar dochters op te tekenen. Naarmate Maureen ouder werd, is ze zich steeds meer gaan verdiepen in de Indonesische, Indische en Chinese keuken. Als resultaat heeft ze het kookboek ‘De Bijbel van de Indonesische Keuken’ geschreven. Momenteel is ze bezig met haar tweede kookboek ‘Java’, deze komt eind april 2022 uit.

Fotograaf: Brenda van Leeuwen

Melissa Korn

Melissa omschrijft zichzelf als een mix van Indische soto en Groninger droger worst. Ze is opgegroeid in Hoogezand en heeft Indische ouders. Melissa ziet eten als communicatiemiddel en ijsbreker waarmee waardering uitgesproken kan worden en waarbij levendige en persoonlijke gesprekken uit kunnen ontstaan. Deze visie komt nu tot uiting in haar dagelijks leven als programmamaker en producent. Onder de naam ‘ik eet cultuur’ bestudeert ze in haar onderzoeken en programma’s de betekenis van cultuur en identiteit door de lens van eten. Als producent van het Slow Food Youth Network weet ze daarnaast als geen ander hoe ze van een evenement een levendige ervaring maakt waarin connectie door eten wederom centraal staat.

Fotograaf: Elke Smit

Paulami Joshi

Indiaas eten is volgens Paulami altijd spannend, gezond en best makkelijk te maken. Dit laat ze zien door kookworkshops te geven in kleine of grote groepen. Ze wil Indiaas eten makkelijk en toegankelijk maken voor iedereen in elk huis in Nederland. Voordat Paulami neerstreek in Nederland om ons de kneepjes van de Indiase keuken te leren, heeft ze in allerlei delen van India gewoond. Daarom vind je de populairste en lekkerste Indiase gerechten met groenten, vlees en een unieke combinatie van specerijen in haar kookboek ‘De Bijbel van Indiase Keuken’ en op haar website spicetrip.nl.

Fotograaf: Rahul Patil

Jonneke de Zeeuw

Verborgen culinaire parels, dat is de specialiteit van Jonneke. Op haar website mooncake.nl vertelt ze je waar je gegeten moét hebben, voordat je deze planeet weer verlaat en waarom. Met haar artikelen en video’s biedt ze bijzondere en onterecht onderbelichte ondernemers en gerechten een podium. Daarnaast brengt ze in kaart hoe het nieuwe, diverse, culinaire landschap in Nederland eruitziet, dit doet ze geheel autonoom. Wanneer ze niet aan het eten is, geeft ze onder andere inspiratieworkshops en lezingen over het alsmaar vernieuwende Nederlandse culinaire landschap en organiseert ze foodtours. Inmiddels heeft ze ontzettend veel kennis in huis over allerlei verschillende keukens en culturen en toegang tot een bijzonder culinair netwerk.

Fotograaf: Sophie van Hasselt

Maureen Jong

Als kind was ze thuis vaak in de keuken te vinden, waar ze meekeek met haar kokende moeder. Haar jeugd was gevuld met de geur van gestoomde rijst, zelfgemaakte sambal, ‘soto ayam’, maar ook met erwtensoep, zuurkool en klassiek Nederlands draadjesvlees. Maureen is food- en performancekunstenaar gespecialiseerd in interculinaire uitwisseling, persoonlijk culinaire erfgoed en hoe beiden een middel kunnen zijn om te verbinden en een gemeenschap op te bouwen. Haar werk is een voortdurende zoektocht naar de betekenis van iemands cultuur en erfgoed door middel van eten. In elk project benadrukt en overstijgt ze culturele verschillen op een theatrale, performatieve manier en streeft ze naar diversiteit en inclusie.

Fotograaf: Sofie Knijff

Nira Satguru

Met een passie voor eten en liefde voor de Sri Lankaanse keuken heeft Nira het eerste Sri Lankaanse voedselconcept opgezet. Met ‘Taste of Sri Lanka’ beoogt ze gezond eten on the go aan te kunnen bieden. Daarnaast richt het project op het geven van onderwijs door middel van gecertificeerde trainingsprogramma’s in koken en serveren in de hoop minderbedeelden en kansarme mensen aan werk te helpen. Na een succesvolle afronding van het programma krijgen de deelnemers een kans om het alsmaar groeiende team te versterken. Haar droom is om een ​​betere toekomst te creëren waarbij dakloze vrouwen en mannen van Amsterdam een kans krijgen op de arbeidsmarkt.

Fotograaf: Jess Bailey

Ritika Mehra

Beide ouders van Ritika hebben zich ingezet voor de Indiase gemeenschap. Haar vader was bij de organisatie van het eerste Diwali feest in Amstelveen betrokken. Dankzij Ritikas eigen inbreng zien veel mensen haar nu dan ook als het gezicht van het festival. Daarnaast heeft Ritika ‘Bridging the Gap Foundation’ opgericht. Een platform dat mensen de kans geeft om elkaar te ontmoeten. Het idee voor de stichting komt voort uit de inzet van haar moeder voor Indiase vrouwen. Ritika wil letterlijk een brug slaan tussen culturen. Integratie gaat twee kanten op. Ze wil niet alleen dat Indiërs leren over de Nederlandse cultuur, maar ook andersom.

Fotograaf: Naomi Heidinga

Titi Waber

Eten is een beleving voor chef-kok Titi; een herinnering in wording. Als klein meisje hielp ze haar oma graag in de keuken van hun wijk of ‘kampoeng’. Volgens Titi is er niet één Indonesische keuken, maar zijn er wel honderden. Om die verscheidenheid te onderzoeken, begon ze enige tijd geleden een takeaway-project samen met kok-kunstenaar Maureen de Jong. Elke week werden er gerechten van een ander Indonesisch eiland gekookt. Daarbij hoorde een podcast waarin er met een gast de lokale gebruiken en gerechten besproken werden. Uiteindelijk wil Titi haar eigen Indonesische restaurant beginnen. Ze wil graag de enorme rijkdom van haar land delen.

Verder lezen

Interviews

Fiona Yauw: Ik ben Yauw

Column

Column: De pauperisme-commissie en de positie van de armste Indo-Europeanen

Identiteit     Portret     Interviews     Expressie     Kunst

Xiu Yun Yu: “Ik gebruikte eyeliner om de vorm van mijn ogen te veranderen”