Jeff Keasberry: Gold Mountain

Geplaatst in: Column
Foto: Jeff Keasberry

China Town in Los Angeles is echt een bezienswaardigheid. Columnist Jeff Keasberry,  die al vijftien jaar in Californië woont, doet verslag. 

De aantrekkingskracht van Chinatown Los Angeles is groot: een exotische buurt in het centrum van Los Angeles, een commercieel centrum met restaurants, winkels en kunstgalerijen. Het vervult ook een belangrijke sociale functie en dient als poort voor nieuwe emigranten. Net zoals andere Chinatowns in de Verenigde Staten lijkt het zijn oorspronkelijke missie te verliezen. In het midden van de negentiende eeuw begon de Chinese migratie naar de Verenigde Staten toen natuurrampen in China vooral onbevreesde burgers inspireerden om naar Gum Shan te gaan, ‘Gold Mountain’, de Chinese bijnaam voor Californië en de westelijke regio’s van Noord Amerika. Aangemoedigd door nieuws over een goudrijk land en economische kansen, streken velen van hen neer in Los Angeles.

Gentrificatie
Chinatown L.A. is een belangrijk onderdeel van zowel de lokale als de nationale geschiedenis; het is de eerste wijk in de VS die in feite eigendom was van Chinese inwoners. Zoals de muurschildering bij Central Plaza laat zien is het eigenlijk New Chinatown die in 1938 feestelijk werd geopend. De originele Chinatown was ergens anders gevestigd en bereikte zijn hoogtepunt van 1890 tot 1910. Na verwaarlozing werden de gebouwen gesloopt om het huidige Union Station te bouwen (het belangrijkste trein-en busknooppunt in downtown Los Angeles).

Ethnische enclave of bezoekerscentrum Chinatown L.A. is steeds meer een bezoekerscentrum aan het worden in plaats van de ethnische enclave om de overgang naar de Amerikaanse cultuur te vergemakkelijken. Gentrificatie is de oorzaak dat bestaande informele economieën, kleine familiebedrijven, culturele instellingen en de aanzienlijke bevolking van senioren, huurders en immigranten langzaam worden verdrongen. Hebzuchtige ontwikkelaars bouwen vooral voor de Baby Boomers en de Millennials die terugkomen naar de grote stad en vooral Chinatown is populair. Veel van de oorspronkelijke bewoners verlaten hun culturele toevluchtsoord voor de nieuwere Chinese wijken in oostelijke voorsteden van L.A., zoals Monterey Park, Alhambra en Arcadia.

Thien Hau-tempel
Chinatown L.A. is nog steeds een feestelijke bestemming. Je vindt er gebouwen in pagode-stijl, rode lantaarns in de straten met traditionele Chinese familierestaurants, dim sum-huizen, bars en bakkerijen plus speciaalzaken en cadeau-winkels. Er is ook de Taoïstische Thien Hau-tempel en er zijn verschillende kunstgalerijen. Op Central Plaza is ook het standbeeld van Bruce Lee te bewonderen. Sinds oktober 2019 is zijn sportschool weer heropend onder leiding van een protegé van één van zijn leerlingen. Foodies gaan naar hippe Aziatische fusion-eetgelegenheden. Zeker een bezoek waard is het monumentale Philippe the Original, geprezen om zijn Franse dip sandwich en onvervalste American breakfast. Voor entertainment kun je voor DJ’s of life Jazz naar General Lee’s en The Grand Star Jazz Club. Gedurende de jaarlijkse China Summer Nights en Moon Festival zijn er food trucks en muziek. Het grootste evenement van het jaar is Lunar New Year met de Golden Dragon Parade. Om de culturele diversiteit van L.A. te ervaren is Chinatown een must.

Verder lezen

Column

Column: Kapitein der Chinezen vormde schakel tussen gouvernement en Chinese gemeenschap

Erfgoed

Ledendag Omroep Bersama in Zwolle

Erfgoed     Muziek

Molukse band Massada bestaat 50 jaar