Gratis workshop: wat schrijven is

Geplaatst in: Aanbieding
Vilan van de Loo is onderzoekster en schrijfster. Haar interesse gaat uit naar het oude koloniale Indië. Daar schrijft ze bij voorkeur haar boeken over. Ze is ook initiatiefnemer van De Indische Schrijfschool, waarmee ze mensen helpt hun verhaal op papier te zetten. Elke week verschijnt er een nieuwe column van haar hand.

“Ik doe er soms twee, drie uur over en dan heb ik nog niet eens een hoofdstuk,” hoorde ik. Het was een klacht, een zelf-aanklagen eigenlijk, waaronder de gedachte schuil ging, vast niet te kunnen schrijven. Maar schrijven is iets anders dan typen.

Via de Indische Schrijfschool help ik mensen hun verhaal op papier te zetten. De ander heeft het verhaal, soms het eigen levensverhaal maar steeds vaker het familieverhaal, en ik heb kennis van de structuur en het onderzoek doen. Dus dat vult elkaar mooi aan. Na de aankondiging van mijn online workshop over familieverhalen schrijven, stroomde de mailbus hier vol vragen. En ook vol angsten. Over niet kunnen schrijven. Over familiegeheimen, die bij opschrijven boosheid zou veroorzaken en wat dan te doen. Over niets weten van die ene tak en juist veel van de andere tak. Over een anak mas (lievelingskind, red.). Over hoe ingewikkeld Indische families, families uit Indië zijn, en of ik dat wel weet. Jawel. Dat is juist het boeiende.

Schrijven over een familie uit Indië is moeilijk en fascinerend. Historische context, familieverhoudingen, wat nooit gezegd is maar wel doorgeven, mystiek – het is een ongelofelijke rijkdom. En inderdaad, niet altijd gemakkelijk. Soms ook heel moeilijk, wanneer de oorlog in de generaties komt en gaat doorreizen naar de volgende, steeds veranderend van vorm en invloed. En dan de nuances: Nederlands, Hollands, Indisch en Indonesisch. Woorden vol betekenis, per generatie weer anders. Er is niemand die aan een oudere dame met een Indische achtergrond vraagt: “Bent u Indo?” Weer een ander woord, een andere gevoelswaarde per generaties. Hoe moeilijker het is, des te belangrijker is het om woorden te wegen en zo iets van waarheid over de familie vast te kunnen leggen.

Er kwamen veel aanmeldingen voor de workshop. Dus ik dacht, dan nu ook een avondworkshop. De ochtend zit vol. Maar kunt u niet op de avond en helemaal niet in december, laat het me weten, misschien las ik dan een derde workshop in. Ook gratis, jawel. Familieverhalen uit Indië, Indische familieverhalen, zijn het waard om bewaard te worden.

Wat: Easy peasy. 5 stappen om uw familieverhaal (eindelijk) op papier te zetten.
Wanneer: woensdag 27 december
Hoe laat: 19:30-20:00 uur
Waar: online, na opgave komt de technische informatie zo snel mogelijk naar u toe
Kosten: gratis
Aanmelden: via de website https://www.indischeschrijfschool.nl/easy-peasy-5-stappen-om-uw-familieverhaal-eindelijk-op-papier-te-zetten/

Verder lezen

Identiteit     theater

De Bananengeneratie van Pete Wu komt naar het theater

Column

Gratis workshop ‘know how’: Hoe begin ik mijn verhaal op papier te zetten? De 5 grote HOE-vragen

Aanbieding

Gratis workshop: Zet uw familieverhaal op papier!