Gratis workshop: Zet uw familieverhaal op papier!

Geplaatst in: Aanbieding
Vilan van de Loo is onderzoekster en schrijfster. Haar interesse gaat uit naar het oude koloniale Indië. Daar schrijft ze bij voorkeur haar boeken over. Ze is ook initiatiefnemer van De Indische Schrijfschool, waarmee ze mensen helpt hun verhaal op papier te zetten. Elke week verschijnt er een nieuwe column van haar hand.

Het is easy peasy om een familieverhaal op papier te zetten. Aan de reacties die ik in de loop der jaren heb gekregen merk ik dat het steeds belangrijker wordt voor mensen om het familieverhaal op papier te kunnen zetten. Drie, vier generaties met naam en toenaam, met grappige of droevige weetjes erbij.
Ik hoor dan hoe belangrijk het is. Dat snap ik.

Herinneringen en familieverhalen gaan over wie we zijn, en waarom we zo zijn. Het zijn feiten, maar vooral gevoelens van herkenning, van een band: weten waar je vandaan komt, begrijpen op wie je lijkt, je thuis voelen in de familie, dat heeft iedereen nodig. Misschien vooral als er oude pijn is. Van vorige generaties of uit de kindertijd. Wie het op papier zet, ervaart vaak heling. Van je af schrijven, heet dat, en het werkt.

In dat webinar heb ik nou al zin. Ook omdat het lange tijd geleden is dat ik een online workshop gaf. Ik zat tot over mijn oren in het werk aan mijn biografie van generaal Van Daalen, en ik maar doorploeteren, het manuscript moest ingeleverd worden, er kwam van alles bij, ik dacht ik red het niet. Maar toch. In april 2024 komt het boek uit.

Dus nu heb ik wat ruimte, daarom: daar ga ik, u online ontmoeten en mijn kennis met u delen. Die kennis komt uit de praktijk. Want ik schrijf dan wel steeds weer een biografie, dus een levensverhaal van één persoon, maar de familie komt er ook bij. In het nieuwe boek schrijf ik over de vader en de oom van generaal Van Daalen, die een sterke invloed op hem hadden. Ook noem ik even een grootvader, die ook een eigen invloed had. En dan zijn moeder. Dus ja, ook weer familie. Niemand is een eiland. We zijn allemaal deel van een generatie, en we hebben generaties voor ons en soms ook na ons. Dan heb je al gauw een familieverhaal.

Is het iets voor u? Ja, want u wilt weleens horen hoe ik dat nou aanpak, een familieverhaal schrijven, dus u neemt graag een kijkje in de praktijk van een ervaren schrijfster, daar kunt u wat van leren. En het is ook iets voor u wanneer u al een paar keer bent begonnen en weer bent opgehouden omdat het gewoon niet ging, dus u heeft nieuwe moed en inspiratie nodig.

Voor wie is het niet? Als u denkt: schrijven gaat vanzelf, ik begin morgen; of u gaat eind deze maand op cruise en bent straks een half jaar het leven aan het vieren. Dus het is aan u om af te wegen of de workshop voor u belangrijk kan zijn. Ik ga in ieder geval mijn best doen en ik hoop dat u gemotiveerd bent om erbij te zijn.

Wat: Easy peasy. 5 stappen om uw familieverhaal (eindelijk) op papier te zetten.
Wanneer: woensdag 27 december
Hoe laat: 09:00-09:45 uur en ook 19:30-20:15 uur.
Waar: online, na opgave komt de technische informatie zo snel mogelijk naar u toe
Kosten: gratis
Aanmelden: via de website https://www.indischeschrijfschool.nl/easy-peasy-5-stappen-om-uw-familieverhaal-eindelijk-op-papier-te-zetten/

Verder lezen

Boeken     Historie
Educate yourself

Garoedaprijs voor koloniale jeugdboeken: ‘Koloniale propaganda moet beginnen bij het kind’

Boeken     Interviews     Historie
Educate yourself

Crowdfunding voor boek over vergeten Indische contractpensions Dordrecht: ‘Als we dit niet nu vertellen, gaat een stukje historie verloren’

Eten     Erfgoed

Indisch koken, de rijsttafeltraditie en papeda slurpen zijn nu immaterieel erfgoed